‘Seks, drugs en Rock ’n Roll op De Uilenhof’

20 januari 2009 om 00:00 Nieuws

,,Het café is echt óns project. We hebben er ook heel veel in onze vrije tijd aan gewerkt”, vertelt Carolina Both razend enthousiast. Acht leerlingen uit het vierde jaar werkten samen aan hun afrondende project dat zij in hun examenjaar moeten doen en met een voldoende moeten afsluiten.

GORINCHEM - Een zwart-wit geblokte vloer, rode leren banken, hier en daar krukken, portretten van James Dean en Marilyn Monroe aan de muren, een jukebox met rock ’n roll muziek, kortom: alle ingrediënten uit de jaren vijftig zijn aanwezig in het nieuwe theatercafé ‘Marilyn’s Fifties’ van middelbare school De Uilenhof. De vijftienjarige Carolina Both verzocht dan ook alle aanwezigen zich te verplaatsen in het tijdperk van seks, drugs en rock ’n roll voorafgaand aan de opening van het café afgelopen woensdag.

Door Bart Viveen

,,We hebben drie thema’s bedacht en uiteindelijk hebben we gekozen voor retro uit de jaren vijftig. Marilyn Monroe was toen een icoon, vandaar de naam Marilyn’s Fifties”, legt de in ‘Marilyn Monroe-oufit’-gehulde Both uit. ,,Bij theater hoort een hapje en een drankje, bezoekers van onze voorstellingen vangen we voortaan hier op. Ook kunnen leerlingen er in de pauzes terecht en houden leraren hier hun vrijdagmiddagborrel.”

De opening van het café was tevens het startsein voor de lancering van het Kunst en Cultuurdomein, dat onderdeel uitmaakt van de Nieuwe mavo. In dit door de school zelf ontwikkelde onderwijsconcept worden ‘de goede dingen van het moderne hedendaagse onderwijs’ met ‘de goede dingen van het vroegere mavo onderwijs’ verenigd. ,,De Nieuwe mavo is niet alleen maar een naam”, licht directrice Jeanette Warmels toe. ,,Het is uniek voor Gorinchem. We willen goed gedegen onderwijs combineren met het doen van oefeningen in de praktijk. Dat doen we door vakken die raakvlakken met elkaar hebben te bundelen in zes domeinen: Loopbaanoriëntatie, Science, Talen, Kunst en Cultuur, Sport en Bewegen en Mens en Maatschappij.”

Het bundelen van vakken in domeinen heeft volgens Warmels veel voordelen voor de leerlingen. ,,De samenhang tussen de vakken is duidelijker. Daarnaast kunnen leerlingen een dagdeel met één les bezig zijn, onderwerpen kunnen dus in de les in één keer helemaal worden behandeld.

Daarbij komt dat we de leerlingen niet alleen maar in de schoolbanken willen laten zitten, maar dat we ze ook willen activeren. Dat doen we door middel van het behalen van zogenaamde ‘Prestaties’, waar het theatercafé ‘Marilyn’s Fifties’ een fantastisch voorbeeld van is”, zegt Warmels trots. ,,Leerlingen krijgen dus een gedegen theoretische basis gecombineerd met praktijkonderwijs, waarmee we ze willen voorbereiden op het middelbare beroepsonderwijs en het leven in de maatschappij.”

Nieuwe mavo

Dit schooljaar is De Uilenhof officieel begonnen met het invoeren van de Nieuwe mavo en het blijkt een succesnummer te zijn. ,,We hebben dit schooljaar meer aanmeldingen gehad dan het jaar ervoor, van 70 naar 82 nieuwe leerlingen. Ouders blijken ook veel belangstelling te hebben.

Tijdens een informatieavond in november hadden we 280 bezoekers, terwijl dat het jaar ervoor nog 200 waren. De capaciteit van de school ligt rond de vijfhonderd leerlingen, dus we blijven een kleine school met veel ruimte voor talent”, aldus de directrice.

advertentie
advertentie