Nieuwe huizenmarkt ‘Te Woon’ of ‘Huur Vast’

27 januari 2009 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - De woningcorporaties Bevo en Palissade bestaan volgende week niet meer. Beiden zijn per 1 februari opgegaan in één nieuwe organisatie met de naam Poort6 ‘de toegang tot meer dan prettig wonen’. Over zowel de naam als de slogan is hard nagedacht, want Poort6 luidt een nieuw tijdperk in.

De directeuren Dick van Zanten en Pim van Mourik presenteerden hun plannen gisteren met groot enthousiasme aan de pers en deze week aan de inwoners van de stad. Zo’n fusie heeft achter de schermen heel wat voeten in aarde. 6 maart vorig jaar werd de intentieovereenkomst gesloten. Sindsdien is hard gewerkt aan de realisatie. ,,Plannen op elkaar afstemmen, intern reorganiseren (110 medewerkers) en ook extern moet het in orde zijn. Verschillende ministeries, gemeente en huurdersorganisaties geven hun zienswijzen,” legt Van Zanten uit.

Juridisch gezien was de fusie per 1 januari rond, maar nu staat de woningcorporatie dan aan de vooravond van een complete metamorfose. Wegens verhuizing en herinrichting zullen de kantoren deze week daarom enkele dagen gesloten zijn (maar wel bereikbaar).

Twee wijkteams

Allereerst wordt de nieuwe naam met logo geïntroduceerd. De naam Poort6 heeft betrekking op de stadspoorten van Gorinchem. De zesde poort biedt ‘toegang tot meer dan prettig wonen’. De nieuwe organisatie wil namelijk meer betekenen voor de stad dan alleen veel (7200) woningen. Poort6 investeert in nieuwbouwprojecten en in de leefbaarheid van de wijken. Niet alleen bij de realisatie van zes brede scholen met voorzieningen in alle wijken, maar ook in wijkbeheer. ,,Omdat we nu één organisatie zijn wordt het mogelijk twee teams in de stad in te zetten. Dus ook in Gorinchem-Oost en de binnenstad wordt wijkbeheer geïntensiveerd,” leggen de twee directeuren uit. ,,Wonen in Gorinchem moet dus meer dan prettig zijn.”

Te Woon en Huur Vast

En de nieuwe organisatie zal zich nog meer dan voorheen richten op de vraag van woningzoekenden. Poort6 wil een flinke impuls geven aan de woningmarkt, die nu zo ernstig is gestagneerd. Er worden nagenoeg geen huizen verkocht, bouwprogramma’s dreigen te staken en het aantal woningzoekenden voor huurwoningen is nog nooit zo hoog geweest; op de wachtlijst prijken 5100 namen. ,,De meeste van hen hebben natuurlijk al een woning,” haasten Van Mourik en Van Zanten zich te zeggen. ,,Maar zij zoeken iets anders.”

Om de stagnerende situatie vlot te trekken zet het tweetal verschillende kanonnen in de strijd: Meer koopgarant woningen, want dit aanbod van in totaal 54 huizen is wel meteen verkocht, huizen Te Woon aanbieden (de nieuwe bewoners kunnen dan kiezen of ze willen huren of kopen waarbij later switchen mogelijk is) en Huur Vast regelingen (de huurprijs wordt dan voor enkele jaren vastgezet, maar wordt daarna ineens veel hoger). Al deze maatregelen om de flexibiliteit te verhogen dragen ertoe bij dat de bouwprojecten in Gorinchem gewoon kunnen doorgaan. Lingewijk-Noord is als eerste aan de beurt. Hier start de bouw medio maart/april. ,,We moeten wel verder,” zegt Van Zanten, ,,want we hebben de huizen nodig voor de realisatie van Lingewijk-Zuid.”

Als het aan Poort6 ligt rolt de trein dus gewoon door en kan worden vastgehouden aan de Woonvisie zoals die er nu ligt. Niet de bouwplannen veranderen, want uiteindelijk willen toch meer mensen hun huis kopen, maar je meer richten op de doelgroepen. ,,In het verleden hadden we één doelgroep,” zegt Van Mourik. ,,Maar dat is veranderd. Er zijn nieuwe doelgroepen voor wie we (ver)bouwen. Die transformatieslag moet je maken. De woningvoorraad wordt veel gevarieerder, maar zal de komende tien jaar in aantal woningen niet afnemen.”

advertentie
advertentie