Sumatraan trots op landskampioen als lid

27 januari 2009 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Toen aquariums nog bestonden uit ijzeren platen en stopverf kwamen drie mannen op het idee om met andere liefhebbers informatie uit te wisselen over hun hobby. Inmiddels is aquarium- terrarium- en vijververeniging De Sumatraan uitgegroeid tot de op één na grootste aquariumvereniging van Nederland, met 130 leden en iedere maand een bijeenkomst met sprekers vanuit de hele wereld. Het zestigjarig bestaan werd vorige week gevierd met een receptie.

Beginnersfouten als te veel vissen in een aquarium of de verkeerde planten, maken de leden van de aquariumvereniging al lang niet meer. ,,Iedere maand houden we bijeenkomsten waar onze leden veel kunnen leren over terrariums, aquariums en vijvers”, vertelt Will Zwaan, voorzitter van De Sumatraan. ,,Een aquarium is niet zomaar een bak met wat water, zand, planten en vissen. Er komt veel meer bij kijken. Om zo goed mogelijk met een aquarium om te gaan is het belangrijk de juiste informatie te hebben.”

Ooit begon de aquariumvereniging dan ook om informatie over aquariums met anderen te kunnen delen. Drie mannen hielden op 19 januari 1949 de eerste vergadering van de Gorcumse Aquariumvereniging. In de loop van de jaren kwamen ook de terrarium- en vijverliefhebbers bij de vereniging en veranderde de naam in De Sumatraan.

Als hoogtepunt van de afgelopen jaren noemt Zwaan het kampioenschap voor vijvers van vorig jaar. Eén van de leden werd landskampioen. Ieder jaar neemt De Sumatraan deel aan deze competitie, waarbij een keurmeester de vijvers van de deelnemers beoordeeld. ,,Wij zijn er ontzettend trots op dat De Sumatraan een landskampioen als lid heeft”, zegt Zwaan.

Het zestigjarig bestaan werd gevierd met een receptie op 16 januari. Ook hield Zwaan een lezing over de afgelopen zestig jaar en kregen alle leden een kalender voor 2009, met afbeeldingen van terrariums, aquariums en vijvers. Daarnaast werden twee leden van het bestuur gehuldigd.

,,De laatste jaren is veel ontwikkeling geweest op het gebied van aquariums. Daarom zijn we nooit uitgeleerd. We zorgen ervoor dat we iedere maand weer een spreker regelen die ons iets nieuws te vertellen heeft, zodat al onze leden hun aquarium, terrarium of vijver zo mooi mogelijk kunnen maken”, vertelt de voorzitter.

u Zie ook www.sumatraan.nl.

advertentie
advertentie