Lidl verhoogt de veiligheid

23 februari 2009 om 00:00 Nieuws

HUIZEN/GORINCHEM - Supermarktketen Lidl treft een reeks van veiligheidsmaatregelen om al zijn filialen beter tegen criminaliteit te beschermen. Dit is een reactie op de aanhoudende overvalgolf op verschillende filialen.

In Gorinchem is de Lidl in nog geen twee maanden tijd drie maal getroffen; brandstichting op oudejaarsavond, bekladding met Hamas-leuzen begin januari en onlangs een gewapende overval, waarbij twee daders zeven medewerkers met messen bedreigden en hen beroofden van persoonlijke bezittingen. Een getuigenoproep van de politie leverde enkele tips op over een derde verdachte, die tijdens de overval op de uitkijk stond. Tevens zijn er video-beelden. ,,Het onderzoek loopt nog," aldus Wilma Noordergraaf van de politie.

Voor de medewerkers van de Lidl is direct slachtofferhulp ingeschakeld. ,,Op dit moment gaat het met ons personeel van het filiaal in Gorinchem naar omstandigheden goed, alhoewel een uiterst vervelende situatie, zoals een overval, nooit onderschat moet worden," aldus woordvoerder Cees Verkerk van Lidl Nederland. In de opleiding, die startende medewerkers aangeboden krijgen, wordt aandacht besteed aan bedreigende situaties zoals een overval. ,,Een opleiding is een goede basis, maar een goede opvang na een overval is zeker noodzakelijk om het verwerkingsproces te ondersteunen," aldus Verkerk.

Trage kluissloten

Lidl heeft in samenwerking met de politie de veiligheid verhoogd. Eén van de reeks te nemen maatregelen bestaat uit het plaatsen van elektronische kluissloten die alleen met vertraging geopend kunnen worden en die in verbinding staan met een alarmcentrale. Lidl vervangt ook de beglazing van essentiële ruimten door slagvast glas en er worden verschillende andere elektronische veiligheidsmiddelen gemonteerd in de filialen.

Lidl ondersteunt tevens de landelijke actie ‘klein bedrag pinnen mag’. Hiermee neemt de hoeveelheid contant geld dat in de filialen aanwezig is af en maakt daardoor de filialen minder criminaliteitsgevoelig. Tenslotte heeft Lidl de mogelijkheid om overvallers snel te identificeren door middel van camerasystemen. Hiermee kan zeer duidelijk beeldmateriaal verkregen worden. Met het doorvoeren van deze maatregelen wil Lidl de veiligheid vergroten voor zijn medewerkers, klanten en leveranciers.

advertentie
advertentie