Back In Town naar Blues 2009

24 februari 2009 om 00:00 Nieuws

,,Uit volle overtuiging,” zegt hij gedecideerd. ,,Met name in de jaren zestig werden basgitaristen vaak bestempeld als gefrustreerde gitaristen, waarbij ze dan Herman Deinum uit de hoge hoed toverden omdat hij eerst sologitarist was geweest. Dat was ver voor mijn tijd; ik ben pas rond ‘78 gaan spelen toen ik 14 was. In eerste instantie in punk-achtige bandjes, maar meteen als basgitarist. Ik vond dat van meet afaan een veel stoerder instrument dan die ‘normale’ gitaren. Bovendien beviel dat gefriemel op de vierkante millimeter op de veel kortere hals van zo’n instrument me totaal niet.”

Arjen Rijsdijk: ‘Deze band is heel speciaal’ GORINCHEM - Veel mensen zullen Arjen Rijsdijk kennen als politicus, anderen door zijn bestuursfunctie bij het waterschap en in huislijkere sfeer: als toegewijd vader van twee jonge dochters. Maar Arjen is ook muzikant: basgitarist.

Door Aart Roza

,,Dat ik zo weg was van de basgitaar had ook direct te maken met het feit dat ik rond dezelfde tijd popconcerten ging bezoeken - bijvoorbeeld in de oude Kolfbaan bij Pop Promotie - en als een blok viel voor het spel van Freddy Cavalli in Herman Brood & his Wild Romance. De man had zo’n enorme power, die ik meteen associeerde met de punk, terwijl ik er later pas achter kwam dat hij Fred van Kampen heette, uit Brabant kwam en vooral een funk-verleden had. Dat etaleerde hij op tienerleeftijftijd tijdens sessies georganiseerd door Bertus Borgers, maar later kwam hij terecht bij Plant in het hoge noorden, waar Koos van Dijk hem lospeuterde om bij Herman Brood te gaan spelen.”

Inspiratie

,,Ik heb trouwens meer dingen later zelf uit moeten vinden, zoals de blues, daar wist ik nauwelijks iets vanaf. In 1980 werd ik door Ron Krop gevraagd voor zijn band El Kroppo. Eigenlijk was dat een soort Gorcumse interpretatie van Kid Creole & the Coconuts met ongeveer dezelfde muzikale invloeden, waaronder Caraïbische. Ron heeft er de jazz en blues op een natuurlijke wijze langzamerhand in gebracht. Als je dat dan bevalt ga je zoeken in die muziek, hoe het eerder gespeeld werd, waar anderen hun inspiratie vandaan hebben. Een soort theoretisch leerproces parallel aan het zelf musiceren. Grappig in dit verband is dat we met El Kroppo een keer speelden in De Bombardon in Dordt en dat er een paar van die oude hippies aan de bar zaten die tegen me zeiden: ‘Uiteindelijk kom je toch uit bij de blues.’ Ze hebben nog gelijk gekregen ook, want de blues herken ik nu niet alleen in het werk van mijn favoriete bassist Jaco Pastorius, maar zelfs in bepaalde punksongs, waarmee ik begon. Om maar te zwijgen over andere ‘heroes’ op een ander instrument als Jimi Hendrix en Miles Davis. Daar is het voor iedereen duidelijker herkenbaar.”

Bedevaartstocht

,,Die connectie met de blues werd helemaal sterk toen Ron me vroeg om met Jeffrey (van Duffelen - drummer) in ‘97 te gaan spelen met Eelco Gelling. Een icoon natuurlijk - met name door zijn werk in de jaren zestig - toen hij sologitarist/componist was van Cuby + Blizzards. Rond de tijd dat ik bij El Kroppo ging bassen heb ik weleens met vriend Jan van Aartrijk - een enorme bluesliefhebber - een soort bedevaartstocht gemaakt naar Grolloo. De boerderij waar The Blizzards repeteerden was er nog steeds, maar Harry Muskee (Cuby) woonde er allang niet meer en ook in het lokale café met zaal (Hofsteenge) kwam hij nog zelden. Met de Eelco Gelling Band heb ik er nu zelf meerdere malen met veel succes opgetreden en dat vergoedt natuurlijk het nodige.”

Back In Town

,,Dat ik bijna mijn hele muzikale leven met Ron Krop heb gespeeld zie ik als een groot voordeel; ik heb enorm veel van hem opgestoken en dat gebruik ik nog steeds. Naast de Eelco Gelling Band in Back In Town, waar ik veel meer invloed heb op het totale groepsgebeuren dan bij de andere bands. Dat waren of zijn echt Ron’s bands en dit is onze band, waar iedereen een gelijke inbreng heeft; deze band is heel speciaal. Willem Lavooi is een geweldige ‘steady’ drummer en bovendien een krachtige leadzanger.

Marco van Zwieten is van superklasse op gitaar. Marco is gevoel en dat weet hij als geen ander te verwoorden op zijn instrument. We hebben in december live-opnamen gemaakt in Get Rhythm (Ridderkerk) en die worden binnen afzienbare tijd uitgebracht op cd. Die band klopt gewoon. Begin juli treden we op tijdens het Gorcumse Hippiefestival, eind maart spelen we bij het jaarlijkse bluesfestival in Sliedrecht (Elektra), maar op 7 maart al in Leerdam bij Blues 2009. Daar verheug ik me erg op. Ik heb er met El Kroppo en de Eelco Gelling Band meerdere malen gespeeld en nu voor het eerst met Back In Town. Hoewel ik door de jaren heen veel festivals heb gedaan in binnen- en buitenland is het mooie aan Leerdam dat alle bands spelen binnen hetzelfde zalencomplex. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de bluesroutes. Als muzikant is dat leuker; je ziet en spreekt de andere bands of solisten.

Met de meesten die in Leerdam optreden heb ik al eerder in één programma gestaan, maar er zijn er altijd een paar - zoals nu Les Chats Cadiens (cajun), Big Bo Blues Duo en Slidin’ Slim - die je niet kent en daar ben ik wel benieuwd naar. Wij zullen in ieder geval tussen al die (inter)nationale topnamen laten zien dat ook in onze directe omgeving blues van niveau wordt gemaakt.”

Programma

Programma Blues 2009 in Het Dak op zaterdag 7 maart, zaal open 19.00 uur: Matt Schofield, Dede Priest, Michael de Jong, Slidin’ Slim, Big Bo’s Blues Duo, Back In Town, Les Chats Cadiens, Cuban Heels, Juke Joints vanaf 20.15 uur. Afternoon Blues in Hotel Lucullus vanaf 15.00 uur met BluesCrowns, entree gratis.

Voorverkoopadres in Gorcum: Grandcafé ‘t Gelagh, Varkenmarkt 17.

advertentie
advertentie