‘Geen plek om te passeren’

24 februari 2009 om 00:00 Nieuws

Woudrichem verdient meer dan voetveer

WOUDRICHEM - Over de stadswallen, met de trap naar beneden langs de jachthaven, het afbuigende pad over met de afgedamde Maas in het vizier en in de verte de silhouetten van het kasteel Slot Loevestein. De Poort van Brabant met het voetveer is een adembenemend mooie plek en verdient een beter lot. Monique de Knegt zet zich, samen met haar man Peter en andere vrijwilligers, in om deze plaats te behouden en op te waarderen. Het plan ‘Meer dan een voetveer’ heeft inmiddels tienduizend euro gewonnen van de provincie Brabant. Als finalist van de Dorpen Derby maakt het plan kans op nog eens vijftigduizend euro. ,,Daarom moet iedereen uit de omgeving op dit plan stemmen”, roept initiatiefneemster De Knegt inwoners uit de regio op.

Door Bart Viveen

Ouders met kinderen moeten op een fiets- of wandeltocht een terras met speeltuin aan kunnen doen. ,,In de wijde omgeving van het vestingstadje Woudrichem bestaat zoiets vrijwel niet. Een plaats waar ouders kunnen bijkletsen, waar kinderen zich kunnen uitleven en waar kan worden genoten van het uitzicht en een consumptie. Inwoners reizen voor zo’n bestemming nu vaak naar Nederhemert of de Loonse en Drunense Duinen, terwijl het veel mooier is om zo’n plek op de fiets of te voet te kunnen bereiken. En die bestemming heet Groot en Grut, een plek voor jong en oud”, vertelt De Knegt enthousiast.

Volgens De Knegt wordt het ook niet ‘zomaar’ een speeltuin, het wordt meer dan dat. ,,De plaats krijgt een veelzijdig karakter, voornamelijk in de zomermaanden. Scholieren kunnen er aan de slag met waterprojecten, waterrecreanten kunnen aanmeren en daar iets drinken, sloepen kunnen worden gehuurd en ook kan de overtocht worden gemaakt met het voetveer naar Slot Loevestein. Het is geen plek om te passeren, maar een bestemming.”

Het idee is ontstaan toen de veerman afgelopen zomer overwoog te gaan stoppen. ,,Het is een tegenvaller als deze plek ophoudt te bestaan of in de vergetelheid raakt. Begin september besloten mijn man en ik een brief te sturen naar de gemeente met vragen over deze plek. De gemeente van Woudrichem was meteen enthousiast.” In december lag het plan zelfs al op tafel en de veerman besloot zijn boot in de vaart te houden. De Knegt: ,,De gemeente is al jaren bezig het toerisme in en rondom Woudrichem te bevorderen, dit project is op dat gebied een interessante aanvulling. Ook hebben we dit project toen aangemeld voor de Brabantse Dorpen Derby, waardoor het plan in een stroomversnelling is gekomen.”

Inmiddels is het plan één van de tien finalisten van deze Dorpen Derby. De wedstrijd biedt dorpelingen de mogelijkheid een idee of project in te dienen bij de provincie dat hun dorp leefbaarder maakt. ,,Het plan ‘Meer dan een voetveer’ maakt Woudrichem een stuk leefbaarder in deze regio”, aldus een trotse De Knegt. Uit de bijna tweehonderd inzendingen zijn tien finalisten gekozen die met een bedrag van tienduizend euro en professionele ondersteuning hun idee verder uitwerken. Op 13 juni wordt een winnaar bekend gemaakt die vijftigduizend euro wint. ,,Tot die tijd wil ik iedereen oproepen om op dit project te stemmen.” Stemmen kan op: www.brabant.nl/dorpenderby.

advertentie
advertentie