Video en filmclub kiest voor meer dynamiek

24 februari 2009 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM – De Gorcumse Merwefilmers gooiden begin dit jaar hun inmiddels wat vergeelde draaiboeken bij het oud papier en besloten de dinsdagavonden voortaan anders in te richten: minder zitten, kijken en luisteren, en méér zelf met de camera in de weer. De oprichting van het Film Educatie Team (FET) en actievere bijeenkomsten zullen de kwaliteit van de films zeker ten goede komen, al heeft dit niet eens de hoogste prioriteit. ,,Vrijheid blijheid”, zegt lid Hans Krocké, ,,Het gaat er vooral om dat mensen met passie bezig kunnen zijn aan de verschillende projecten.”

,,De aanpak is veel dynamischer geworden”, legt voorzitter Roel Breken uit, terwijl het grootste deel van de in totaal 48 leden binnendruppelt voor de wekelijkse bijeenkomst in de Torenflat aan de Koningin Wilhelminalaan. ,,Waar eerst iemand de hele avond voor de groep stond te vertellen, of we alleen maar elkaars films zaten te bekijken, wordt er nu drie avonden in de maand in groepjes geoefend. De mensen moeten meer zelf bezig zijn. Een deel van de leden krijgt bijvoorbeeld een workshop cameratechniek, terwijl andere groepen verder gaan monteren aan hun eigen projecten. Je mag ook individueel aan dingen werken.” De programmacommissie verzorgt nog wel één keer in de maand een filmavond.

De inhoud van het werk loopt uiteen van vakantiefilm tot documentaire en ook voor de beeldkwaliteit bestaat geen maatstaf. Een enkeling maakt films met een zelf bekostigde HD-camera, maar voor nieuwe leden voldoet ook gewoon een bescheiden handycam. ,,Het gaat om de inhoud van de film en de groei van de maker”, zo is het uitgangspunt van De Merwefilmers. Om die visie te onderstrepen is nou juist het Film Educatie Team opgericht. Binnen de club hebben tien bekwame leden een rol als mentor op zich genomen. ,,Ieder heeft zijn eigen kwaliteiten. De één is begenadigd met montage, terwijl een ander weer sterke scripts schrijft. Zo kunnen we allemaal wat van elkaar leren”, legt Krocké uit, terwijl op de achtergrond FET-mentor Martin Pel les geeft in cameravoering. De jarenlange ervaring van Pel als fotograaf spat van zijn speelfilms af. Al drie keer won hij op een landelijke filmwedstrijd brons in de categorie speelfilms. Voor de mooiste beeldcompositie en het beste geluid heeft hij ook veel prijzen in de wacht gesleept. De Merwefilmers doen regelmatig inzendingen bij regionale of landelijke wedstrijden voor amateurfilmmakers. ,,Ik kan soms best kritisch zijn bij het bespreken van andermans werk, maar de kritiek is altijd opbouwend”, legt Pel na de les uit. ,,Iets afschieten is makkelijk.” Hoewel Pel dus uitblinkt in zijn beeldcomposities, gaat het ook hem vooral om de inhoud. ,,Je moet iets te vertellen hebben. Als je geluid toevoegt, kan dat prachtig zijn. Maar het moet ook daadwerkelijk iets toevoegen. Als je het verkeerd gebruikt doet dat juist afbreuk aan je film. Het kan erg moeilijk zijn.”

,,De eerste films van nieuwe leden zijn vaak vakantiefilms, van gemiddeld drie kwartier. Die gaan we bespreken en gezamenlijk terugbrengen naar tien minuten. Pas dan is het vaak een goede film”, gaat Pel verder. Zelf maakt hij voornamelijk speelfilms met een regionaal karakter. De meeste verhalen spelen zich in dorpen langs de Linge af, zoals Pietje Baltus in Beesd,Thomas in Acquoy,Otto van Scherpenzeel in Rumpt,Miljoenen vrouwtje uit Vuren,Woorden overbodig Glascentrum Leerdam,Casa Parlante in Schelluinen De meeste films met medewerking van verschillende leden van de Merwefilmers

De films worden bekeken in de twee filmzalen. ,,We hebben alle formaten om films af te spelen, van het aloude Super acht tot blu-ray, de nieuwste techniek van HD-film. Daarnaast beschikken we over drie montagesets. Op de pc’s, recentelijk aangeboden door Van Kerkhof en Visscher, staan diverse montageprogramma’s geïnstalleerd. Voor de experts is er de Casablanca, een speciale montagecomputer.” Met een ‘bleu screen’ voor achtergrondeffecten, een klein museum met oude camera’s, een rijk archief aan achtergrondmuziek en naslagwerken én een gezellige bar voor de naborrel hebben de Merwefilmers in het onderkomen in de kelder van de Torenflat alles wat hun filmhartje begeert.

Lopende projecten

Op dit moment wordt er bij de Merwefilmers gewerkt aan een documentaire over molens uit de Alblasserwaard. In het kader van het Hendrick Hamel-jaar is ook een groep bezig met een historische documentaire over de jeugdjaren van de gevierde man. ,,We hebben daarover contact met de Stichting Hendrick Hamel en plegen veel research”, legt Leo Boeren uit. ,,De film zal tijdens de festiviteiten rond het Hamel-jaar vertoond gaan worden. We laten Hamel in de film even tot leven komen, maar daarna vertelt hij als het ware het verhaal, ondersteund door de beelden. Er komt verder geen toneelgezelschap aan te pas.”

Boeren is in de hobbysfeer al vijf jaar bezig met filmen, maar hij zegt het kunstje pas echt geleerd te hebben nadat hij zich bij de Merwefilmers had geschaard. ,,Bij het monteren zie je pas dat je essentiële opnamen gemist hebt. Als ik een tempel filmde zou ik gelijk naar binnen zijn gegaan om de details te filmen, maar je moet ook totaalshots maken om te laten zien wat je precies aan het filmen bent.”

Leden

De in 1955 opgerichte filmclub bestaat op dit moment uit 48 leden ,,Een goed ledenaantal, maar in onze filmzalen is nog wel ruimte voor wat meer mensen”, zegt voorzitter Breken. ,,Er is helaas wat verloop, omdat we een behoorlijk vergrijsde club zijn”, voegt Krocké toe. Het zou leuk zijn als we ook wat konden verjongen. Om lid te worden hoef je overigens nog helemaal niets te kunnen op filmgebied. Nieuwe leden kunnen ervaring opdoen door mee te lopen met de meer ervaren filmers. We kunnen overigens ook goed acteurs gebruiken!” Breken: ,,We hebben heel graag dat er meer dames lid worden, want zij hebben een bijzondere inbreng en stijl.” De club kent op dit moment zes vrouwelijke leden, maar daar komt er sowieso één bij. Martin Pel: ,,Over enkele maanden wordt er een gepensioneerd beroepsregisseur lid. Haar naam houd ik nog even geheim, maar ze zal een grote aanwinst zijn.”

Wie ook lid wil worden van Video en Filmclub De Merwefilmers kan een mailtje sturen naar voorzitter@merwefilmers.nl

advertentie
advertentie