Veel emoties bij ‘Portretten’

24 maart 2009 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Een mooie dag voor de exposanten en voor de Werkgroep Tentoonstellingen van de gemeente Gorinchem, die met het thema Portretten de spijker op z’n kop sloeg. Voor de opening van de tentoonstelling vrijdagavond in het stadhuis was bijzonder veel belangstelling.

De kunstenaars uit deze regio, Emmy den Heijer, Pauline Koehorst, Anja Kok, Michel van der Linden en Petra Slager waren niet alleen gekomen naar deze toch wel feestelijke gebeurtenis. Familie, vrienden en kennissen kwamen mee. Beeldend kunstenaar Arie Brinkman hield een openingspraatje in de zaal vol ‘portretten’. Hij vertelde dat vroeger alleen notabelen en andere voorname mensen voor een portret in aanmerking kwamen. Zij hadden immers de financiële middelen om zich te kunnen laten portretteren. ,,De vereeuwiging gaf prestige,” verduidelijkte Brinkman. De geportretteerde moest er dus goed op komen te staan. Dat gold eeuwenlang, behalve bij zelfportretten. Dan kon de kunstenaar zijn eigen gang gaan.

Fotografie

Later, met de opkomst van de fotografie, veranderde dat. De portretkunst democratiseerde, veel meer mensen konden nu een foto van zichzelf laten maken. Ook ontstonden in de schilderkunst andere stijlen, vaak niet meer te vergelijken met de kunst van vroeger. Het portret als ‘uithangbord van de ziel’. De kunstenaars werden vrijer, onafhankelijker. Sommigen schilderden zelfs grote velden met cijfers, het aftellen van een leven. Of in video-kunst, beelden van emoties.

Wat je raakt

Emotie is tevens het trefwoord van deze expositie. Emmy den Heijer toont drie grote zwartwit schilderijen. Sereen, meditatief. De bezoekers zien groot verdriet in de indringende ogen. Emmy heeft haar werk met enorme precisie gemaakt en er tot het laatst toe aan gewerkt. (acrylschilderijen) Of haar werk persoonlijk is? ,,Nee, niet speciaal. Je moet er naar kijken en zelf zien wat het met je doet.” Heel krachtig werk dat veel indruk maakt op de bezoekers.

Pauline Koehorst (uit Breda) maakt ontroerende miniatuurtjes met mooie kleurtjes (olieverfschilderijen). Veel kinderkoppies. Zij exposeert onder de titel ‘Inner Beauty’ nu toevallig ook schilderijen, beelden en videowerk in Galerie Gorinchem aan de Westwagenstraat tot en met 12 april. (www.galeriegorinchem.nl)

Anja Kok schildert kleurrijk en puur vanuit het gevoel. Soms nuchter en beschouwend. Michel van der Linden neemt de bezoeker mee naar een surrealistische fantasiewereld en de reuze aquarellen van Petra Slager zijn vooral expressief. De kunst van Bert Verhey (in 2005 overleden) toont rasters, portretten vaak ‘en profil’.

uDe tentoonstelling Portretten is tijdens kantooruren en bijeenkomsten of vergaderingen in het stadhuis tot en met vrijdag 8 mei te bezichtigen.

advertentie
advertentie