Gorinchem kan meer met groente-, fruit- en tuinafval

27 maart 2009 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - April is voor de gemeente Gorinchem de maand van het gft (groente-, fruit- en tuinafval). Van gft wordt biobrandstof en compost gemaakt. Toch verdwijnt een groot deel van de etensresten niet in de groene, maar in de grijze container. Slecht voor het milieu en zonde van het geld. Daarom doet de gemeente Gorinchem in de maand april mee met de campagne ‘Gft, daar kun je iets mee!’. "Want als je weet hoe het zit, is gft-afval apart inzamelen maar een kleine moeite en het resultaat de moeite waard." zegt communicatieadviseur Maudy van Houwelingen van de gemeente Gorinchem.

Met deze gft-campagne wil de gemeente aan bewoners laten zien welke nuttige producten gft oplevert en de voordelen die dit met zich meebrengt. "Gft-afval omzetten in biogas en compost is namelijk goedkoper dan verbranden en ook beter voor het milieu. Het levert bovendien elektriciteit en warmte op. Maar er zijn meer voordelen: door compost te gebruiken, kan er bespaard worden op kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Bovendien brengt compost voedingsmiddelen terug in de grond. En dat is weer goed voor de voedselproductie." vervolgt van Houwelingen.

Meer gft-afval scheiden levert dus meer brandstof en compost op. Goede, schone en bruikbare brandstof en compost krijg je alleen als het gft niet vermengd is met ander afval. Als er te veel restafval in de groene container terechtkomt, wordt het alsnog verbrand.

Gratis compost

Gratis compost voor de tuinen in Gorcum is weer te verkrijgen van maandag 6 tot en met vrijdag 10 april bij de Reiniging (Boezem 3, industrieterrein Papland). Na aanmelding bij de balie kunnen belangstellenden compost scheppen. In totaal ligt er zeventig kubieke meter compost klaar en OP=OP. De gemeente houdt deze actie samen met HVC-compostering, die het compost beschikbaar stelt.

Oproep aan bewoners

Bewoners worden gevraagd input voor de campagne 'Gft, daar kun je iets mee!' te leveren. Foto´s, tips en ideeën kunnen tot 30 april naar gft@gorinchem.nl gestuurd worden. De mooiste, leukste of meest bijzondere inzendingen worden afgedrukt in de gemeenterubriek van de Stad Gorinchem.

advertentie
advertentie