Oostrum ontloopt geelrode kaart

28 maart 2009 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM – Wethouder Jack Oostrum had donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering bijna een gele kaart aan zijn broek in verband met de stadsvernieuwing in de Lingewijk. Hij had als wethouder een ‘verkeerde brief’ aan de bewoners van de Lingewijk ondertekend en dat pikte de oppositie niet. Eva Dansen diende namens SP, CDA, en GroenLinks een motie van afkeuring in.

Hoewel de hele gemeenteraad zijn afkeuring uitsprak over de handelswijze van Oostrum werd de motie niet aangenomen. Burgemeester Piet IJssels stelde namelijk dat de wethouder bij een motie van afkeuring moet terugtreden, omdat hij als ‘aangeschoten wild’ zijn werk in de wijk niet goed kan uitvoeren. Een gele kaart zou dan een rode kaart zijn. Volgens de coalitiepartners is dat een veel te zware reactie op de ‘foute brief’.

De brief waar het allemaal om ging zou een rectificerend karakter hebben; namelijk de gemeenteraad beslist eerst over een stedenbouwkundig plan alvorens er een besluit wordt genomen over sloop dan wel renovatie van woningen. Maar de brief van 16 maart aan de bewoners, ondertekend door wethouder Oostrum en directeur Dick van Zanten van Poort6, geeft eerder de indruk dat het allemaal al een gelopen race is. Dit was dus precies het tegenovergestelde van wat de motie van de oppositie, die het college 26 februari had overgenomen, behelsde.

Er is intussen een raadsinformatiebrief verschenen waarin het een en ander wordt rechtgezet. Rectificatie op rectificatie noemde de oppositie het. Eva Dansen vindt de actie van de wethouder ,,onprofessioneel, onder de maat en schadelijk voor de wijkbewoners, die nu helemaal niet meer weten waar zij aan toe zijn. Ook is schade gedaan aan de gemeente.” De drie oppositiepartijen trokken net als in de raad van februari gezamenlijk op en dienden weer samen de motie in.

Ook de andere fractieleiders geven de wethouder een onvoldoende. Pierre Schefferlie (PvdA): ,,Het corrigeren is niet gelukt. Integendeel, de onduidelijkheid is nu versterkt. Er is verwarring ontstaan en de gemeente is misbruikt om de sloop van de huizen mede te delen. Jammer. De Lingewijk heeft juist behoefte aan duidelijkheid. De politieke partijen moeten nu niet langer over elkaar heen rollen over de rug van de bewoners, maar werken aan een goed concept met draagvlak.” Marjo Molengraaf (ChristenUnie) stelde eveneens het belang van de wijk boven de politieke strijd. Zij noemde de actie van de wethouder een bedrijfsongeval, maar vindt een motie van afkeuring te ver gaan.

advertentie
advertentie