Besluit Lingewijk valt in juni

28 maart 2009 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM – De ‘aangeschoten’ wethouder Jack Oostrum kreeg donderdag tijdens de raadsvergadering niet de kans zichzelf te verdedigen. Burgemeester Piet IJssels sprak namens het college van B en W en legde uit dat de wethouder volledig te goeder trouw heeft gehandeld met de ondertekening van de brief van Poort6 aan de bewoners van de Lingewijk.

,,Zo’n brief past ook helemaal niet in onze gemeentecultuur,” aldus IJssels. ,,Enerzijds zijn we als gemeente partner van Poort6 in stadsvernieuwing, anderzijds hebben we als gemeente een publieke verantwoordelijkheid. We hebben als college daarom meteen duidelijkheid verschaft met deze raadsinformatiebrief. We moeten nu met volle kracht vooruit om deze stadsvernieuwing tot een goed einde te brengen. Dat is in andere wijken ook gelukt.”

De laatste brief biedt inderdaad meer duidelijkheid over de gang van zaken: ,,Er moet een breed gedragen stedenbouwkundig plan komen. De inbreng van de bewoners wordt hierin, mede op uw wens, nadrukkelijk meegewogen.” Tijdens de raadsbijeenkomst van 7 april worden verscheidene varianten gepresenteerd. 16 juni maakt de gemeenteraad een keuze over het stedenbouwkundig ontwerp voor de Lingewijk. Maar, aldus de brief, het is aan de eigenaar (Poort6) om sloop- of bouwvergunningen aan te vragen, waarover het college vervolgens beslist. Het stedenbouwkundig plan dient daarvoor als basis. De bewoners van Zandvoort-Noord en de Herman de Ruijterstraat ontvangen een afschrift van deze brief.

Uitpraten

Burgemeester IJssels toonde zich voorafgaand aan de raadsvergadering verheugd dat de kwestie nu aan de orde kwam. ,,We kunnen het nu uitpraten en helder krijgen hoe we verder moeten. Onduidelijkheid is een slechte zaak bij stadsvernieuwing, en onzekerheid is funest voor de mensen. 16 juni gaat de kogel door de kerk,” aldus de burgemeester desgevraagd.

Hij legde daarbij uit dat de gemeenteraad ‘een wens’ kan uitspreken, maar dat de raad niet bepaalt wat er wel of niet gesloopt gaat worden. ,,Als sloop past binnen het bestemmingsplan zijn we gedwongen daaraan mee te werken,” verduidelijkt hij.

,,Doorduwen werkt niet,” aldus IJssels, ,,maar we moeten deze stadvernieuwing wel tot een goed einde brengen. Ergens beginnen en dan stapje voor stapje verder. Het zal een paar jaar langer duren, maar je zult zien, over tien jaar is dit een prachtige wijk. Bij de Van Zomerenlaan en in andere buurten is dat ook gelukt.”

advertentie
advertentie