Langer gratis parkeren in garages

29 maart 2009 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM – Het gratis parkeren in de garages in de binnenstad wordt met twee uur verlengd, namelijk van ’s middags 17.00 uur tot ’s morgens 9.00 uur. (Nu is het van 18.00 tot 8.00 uur) Een motie van deze strekking werd donderdag tijdens de raadsvergadering unaniem aangenomen.

Verruiming van het gratis parkeren was al min of meer toegezegd. Frank Duijnhouwer (PvdA) diende namens de coalitiepartners de motie in. Punt is dat de hoeveelheid parkeerplaatsen in 2020 20 procent meer moet zijn, zo’n 600 plekken erbij, nauwelijks te realiseren in de besloten binnenstad. Frank Duijnhouwer gaf aan dat de parkeernorm misschien moet worden aangepast en dat tijdens piekmomenten busjes kunnen worden ingezet. ,,Parkeren bij het stadhuis is een optie en we zullen beetje bij beetje een parkeerbuffer rond de binnenstad moeten opbouwen.”

De parkeerbuffer buiten de wallen is al eerder door Piet van Andel aangekaart. ,,De bal ligt echt bij het college. Maak bekend dat er ruimte is hier achter het stadhuis. Ik wil best samen met de wethouder flyers gaan uitdelen of wat dan ook.” Wethouder Herman van Santen (verkeer) nam de handschoen graag aan. ,,Eigenlijk zijn we blij dat er piekmomenten zijn, anders zou het niet goed gaan met onze binnenstad. Maar het is inderdaad van de zotte dat mensen als een kip zonder kop in de file op de Wolpherensedijk gaan staan in de verwachting uiteindelijk toch een plekje te vinden. We kunnen het verwijssysteem aanpassen en inderdaad, samen ludiek de barricade opgaan.”

Utopie

Zoals SP en VVD het met elkaar eens werden, zo ontstond ook een gezamenlijke droom, een ‘utopie’ bij GroenLinks en VVD. Rutger van Breemen begon met het bekende GroenLinks standpunt dat de binnenstad liefst autovrij moet worden gemaakt. Ook Trix van der Torren schaarde zich achter deze ‘utopie’. ,,Het blik van de weg, liefst alle auto’s onder de grond of zo. Het zal een utopie blijven.” Trix van der Torren kwam met een genuanceerd verhaal. ,,Juist in de oostwest-kwadrant, waar de schaarste het grootst is, zijn de vele bouwprojecten. Maar we zijn wel voor meer woningen in de binnenstad. Je moet de stad niet op slot zetten. Nieuwbouw moet selfsupporting zijn of er moet gebruik worden gemaakt van een afkoopregeling. Daarvoor kan een parkeerfonds ingevoerd worden. En ja, 600 plaatsen erbij zijn er heel veel. Liefst onder de grond bij het nieuwe hotel (Smakheul), Bastion II (garage Kweeklust – red) en in de toekomst het Nonnenveld. Stapje voor stapje. We moeten er meer tijd voor nemen.” Haar voorstel om de looproutes van de garages naar het kernwinkelgebied te verbeteren werd door de wethouder overgenomen.

De oppositie vindt de evaluatie te summier om beleid op uit te stippelen. Cees van der Roest (CDA): ,,Dit is geen geschreven beleid. We missen de fundamenten en een inspraakplan.” Een motie van SP om een Park and Ride in samenwerking met Arriva te onderzoeken werd verworpen. Van Santen vindt Gorinchem een te kleine stad voor een dergelijke voorziening.

advertentie
advertentie