Jarige Troefmarkt verwent stad met Citybrunch

31 maart 2009 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - 300 croissants, 250 broodjes hamburger, 300 snacks en 30 liter soep is zo maar een greep uit wat er zaterdag door de monden ging tijdens de Citybrunch. Jan van den Bogaard, samen met zijn vrouw Anke eigenaar van Gorcums enige buurtsuper in de binnenstad, wilde dit eerste lustrum samen met hun klanten vieren.

De Troefmarkt trakteerde zaterdag haar klanten op een Citybrunch. Ruim 400 mensen maakten de gang naar het royale buffet. In vijf jaar tijd wisten Jan en Anke van den Boogaard iets waar te maken waar grote supermarktketens de afgelopen vijftien jaar niet in geslaagd waren. De succesformule? De Troefmarkt heeft een uitgekiend assortiment met veel versproducten en een goedlopende broodjesafdeling midden in de zaak. Klanten kunnen een ‘kort rondje’ doen en helemaal nieuw is straks het postagentschap.

Door Gerard Droog

In het pand waar de zaak is gevestigd, was het de laatste vijftien jaar een komen en gaan van supermarkten. ,,Het stond bekend als ‘ het strafkamp’ omdat er geen droog brood te verdienen was,” volgens Van den Boogaard. ,,Hier werden overbodige en mislukte bedrijfsleiders gedropt.”

Zelf heeft hij alle geledingen binnen het vak doorlopen. Van vakkenvuller tot directeur. Toch zag het er zes jaar geleden niet naar uit dat de Gorcumer nog lang in de branche zou blijven werken. ,,Ik had toen in de Rotterdamse Kruiswijk een supermarkt. In drie jaar tijd ben ik daar zeven maal overvallen, zijn even zo vele malen de banden van mijn auto lek geprikt en werd ik bijna dagelijks geconfronteerd met criminaliteit. Na overval nummer zeven vonden ze me vastgebonden voor de kluis met een grote steekwond in mijn rug en nog een aantal kleinere over het hele lichaam. Toen was het echt over en uit. Ik moest in therapie om alles een plek te kunnen geven.”

,,Na driekwart jaar thuis had ik het wel gezien,” vervolgt de energieke Van den Boogaard. ,,Echt, ik liep tegen de muren op door het niets doen. Toen ik op een koopavond hier door de stad liep, zag ik dat het pand in de Westwagenstraat leeg stond en wist bijna direct dat dit onze zaak zou worden. Via internet kwam ik achter de naam van de eigenaar, die ik diezelfde dag nog heb gebeld. Toen is alles in een stroomversnelling geraakt. Op 26 maart 2004 hebben wij hier de deuren geopend.”

Ondernemer

Bang dat hij zou eindigen zoals zijn voorgangers aan de Westwagenstraat is Van den Boogaard nooit geweest: ,,Ten eerste was ik geen filiaalhouder, maar ondernemer. Als ondernemer ben je zeven dagen per week met je zaak bezig, van zeven uur ‘s ochtends tot negen uur ‘s avonds. Door die power en drive kun je iets opbouwen.”

Versproducten

,,Daarnaast moet je een goed assortiment voeren en versproducten in je schappen hebben liggen,” vertelt Van den Boogaard. ,,Ook moet je dat oppakken wat anderen laten liggen. Wij waren, om maar een voorbeeld te geven, de eerste supermarkt in Nederland die belegde broodjes ging verkopen en de eerste met een kort rondje. Klanten kunnen dan snel hun dagelijkse boodschappen doen zonder de hele supermarkt door te hoeven lopen.”

Op 1 november wordt de Troefmarkt uitgebreid met een postagentschap en voor volgend jaar staat er een grote verbouwing gepland. Jan en Anke van den Boogaard hebben in vijf jaar laten zien dat door hard werken, goede producten en prima service een vijftien jaar oude negatieve spiraal werd omgebogen in de Westwagenstraat.

advertentie
advertentie