Momenten van partner kankerpatiënt

21 april 2009 om 00:00 Nieuws

Volgens Stamkot denken veel mensen bij kanker meteen heel negatief aan de dood. ,,Maar mijn vrouw kreeg in 1991 kanker, is behandeld en heeft nu weer non-Hodgkin. Dat de behandelingen de eerste keer aansloegen staat in mijn geheugen gegrift. Dit soort momenten, positief en negatief heb ik in columns geschreven.” Die columns verschenen in het driemaandelijks blad Lymfo, een gratis uitgave voor leden van LymfklierkankerVereniging Nederland.

Stamkot schrijft korte en bondige columns GORINCHEM – ,,Tijdens de kanker van mijn vrouw hebben we heel erg van het leven genoten, en dat doen we nog steeds.” Fred Stamkot, schrijver van ‘Momenten van een partner’ laat in dat boek zien wat een partner van een non-Hodgkin patiënt meemaakt. Die momenten schetsen een totaalbeeld, met ruimte voor mooie en minder mooie herinneringen.

Door Hidde Remmerswaal

Toen zijn vrouw ziek werd, ontdekte Stamkot dat wel voor en over kankerpatiënten zelf werd geschreven, maar niet voor hun partners. ,,Ik kreeg zelden de vraag ‘Hoe gaat het nou met jou?’. Na meerdere journalistieke interviews met andere partners en kankerpatiënten is bij mij een vorm uitgekristalliseerd om mijn eigen ervaring op te schrijven.”

Dit resulteerde in een serie van 26 korte en bondige columns die verspreid over 6,5 jaar in Lymfo verschenen. Naast de columns van Stamkot schreven ook zijn zoon en zijn dochter ieder een stuk over hun ervaringen. Deze kwamen 28 maart in gebundelde vorm uit in het boek ‘Momenten van een partner’. ,,Ik wilde aan het begin van de serie geen boek maken, maar een reeks korte en krachtige verhalen. Daarbij heb ik altijd inspiratie genoeg gehad, wat een beetje cynisch klinkt.”

Stamkot koos de korte en bondige stijl expres om mensen het gevoel te geven hoe het is om in zijn situatie te zitten. In zijn columns over vermoeidheid, haaruitval, overgeven en de impact op zijn kinderen hoopt Stamkot situaties te schetsen die herkenbaar zijn voor partners van kankerpatiënten. ,,Een leven met kanker is een leven met onzekerheid. Lezen hoe lotgenoten hiermee omgaan kan houvast geven. ‘Momenten van een partner’ is geen handboek hoe je kanker kunt overleven. Dat is ook onmogelijk, omdat iedereen dat individueel beleeft. Maar de herkenning is wel een eerste stap naar plaatsgeving en geeft een eerste aanzet tot verlichting.”

Dit merkte Stamkot op meerdere bijeenkomsten, waar hij spreekbeurten voor en over partners van kankerpatiënten geeft: ,,Lotgenotencontact is heel belangrijk om te weten dat je niet de enige bent die dit overkomt. Het slechte nieuws komt voor iedereen als een mokerslag, niemand verwacht dat het hen overkomt. Ik hoop dat mijn boek een beetje houvast geeft. Dat mensen het lezen en er uit halen wat ze nodig hebben.”

Stamkot denkt dat het schrijven van de columns hem én zijn vrouw heeft geholpen bij het verwerken van de situaties. ,,Al weet ik natuurlijk niet hoe de situatie nu zou zijn geweest als ik de columns niet had geschreven. Met het verschijnen van ‘Momenten…’ heb ik nu wel een periode in mijn leven afgesloten; van mij komen geen nieuwe columns meer.”

Nieuwe leden van LVN krijgen de columns gebundeld in het boek ‘Momenten van een partner’ standaard in een welkomstpakket, maar het is ook voor 10 euro te koop bij Boekhandel Cursief, Kruisstraat 4 in Gorinchem.. De opbrengst van de verkoop gaat naar het familiehuis van de Daniël den Hoed Kliniek in Rotterdam. Met de oplage van 450 stuks moet dat volgens Fred Stamkot een mooi bedrag opleveren.

advertentie
advertentie