Winkeldieven op website

23 april 2009 om 00:00 Nieuws

Binnenstad krijgt eerste ster voor Veilig Ondernemen

GORINCHEM – Winkeldieven moeten wel van ‘goede huize’ komen, willen zij in de Gorcumse binnenstad een slag kunnen slaan. De leden van winkeliersvereniging Hartje Gorkum kunnen namelijk op een afgeschermd gedeelte van hun website eerder gepakte dieven (veelplegers) met naam, toenaam en foto zien. Ook kan er via de site van Hartje Gorkum een collectief winkelverbod worden uitgevaardigd.

Deze aanpak is één van de eerste stappen op weg naar het Keurmerk Veilig Ondernemen. De binnenstad heeft met vereende krachten nu de eerste ster Veilig Ondernemen behaald. In totaal kunnen zes sterren bereikt worden. Maar zover is het in Gorinchem nog lang niet. Binnenstadsmanagement, Hartje Gorkum, gemeente, politie en brandweer hebben elkaar in een convenant nu beloofd verder te blijven samenwerken op gebied van veiligheid. Er wordt daarbij niet alleen gedacht aan winkeldiefstal, maar aan veiligheid in het algemeen, dus ook voor de medewerkers en de bezoekers van de binnenstad. Het convenant werd deze week bij pannenkoekenhuis Brussé op de Langendijk ondertekend.

Het keurmerk Veilig Ondernemen wordt uitgereikt door het Hoofdbedrijfschap Detailhandel, die hierin 250 winkelcentra in Nederland begeleidt. Woordvoerder Jan-Willem Janssen noemde de schade van jaarlijks een miljard euro. ,,Voor dat bedrag kan je je zaak een dag in de week sluiten of twee maanden op vakantie gaan. Maar er is ook emotionele schade. We maken ons daarom ook sterk voor goed getraind personeel.”

Trainingen

Alle bedrijven in de binnenstad krijgen de komende tijd een aantal cursussen en trainingen aangeboden over hoe te handelen bij geweld of agressie in de winkel of bij aanhouding van winkeldieven. Verder wordt de samenwerking en met name de communicatie tussen de partners uitgebreid. De winkeliers hebben om te beginnen en belkaart ontvangen met daarop de belangrijkste telefoonnummers. Bedrijven met minder dan tien medewerkers kunnen het bedrijf kosteloos op veiligheid laten nazien door vakmensen. En zij worden door brandweer en politie benaderd met informatie. Daarvoor kunnen ondernemers ook terecht op www.veiliggorkum.hbdlokaal.nl

Derde ster

Burgemeester Piet IJssels is blij dat in Gorinchem nu voor de derde keer een ster wordt uitgereikt. Eerst de industrieterreinen, onlangs het Piazza Center en nu de binnenstad. Bij de industrieterreinen is de hoeveelheid inbraken met meer dan 90 procent gedaald. ,,Maar je doet het ook voor de klanten. De consumenten komen graag als het veilig en schoon is,” aldus de burgemeester. ,,Het is niet prettig winkelen als je even niet oplet en je portemonnee weg is. De binnenstad is bovendien heel divers, een hele toer om iedereen op één lijn te krijgen.”

Ook niet-leden kunnen overigens op het afgeschermde gedeelte van de website van Hartje Gorkum terecht. Zij krijgen tegen een vergoeding een eigen inlogcode.

advertentie
advertentie