‘Bevrijdingsdag leeft niet ‘

28 april 2009 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - In Gorinchem komt 5 mei 2010 geen groot festival of evenement. Het is in 2010 65 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Een initiatief van de groep ‘Gorcum in de Tweede Wereldoorlog’ om onder meer een groot bevrijdingsfeest te organiseren, wordt niet gesteund door het college van B en W.

Burgemeester Piet IJssels verklaart dat de herdenking op 4 mei, die ieder jaar wordt gehouden, leeft bij de bevolking. ,,We zijn te krenterig om ieder jaar vrij te geven voor Bevrijdingsdag. Dat leeft daardoor niet meer bij de mensen. Dan moet je niet geforceerd om de vijf jaar ineens iets op poten willen zetten. Bovendien zijn er in de grote steden grote festivals waar de mensen heen zullen gaan. We verwachten eigenlijk een grote leegloop in Gorinchem. Dan moet je hier geen surrogaatfeestje willen.”

Tijdens de behandeling van de begroting in november is een motie van Marjo Molengraaf (ChristenUnie) om 25.000 euro voor het jubileumjaar te reserveren met algemene stemmen aangenomen. De groep ‘Gorcum in de Tweede Wereldoorlog’, bestaande uit Rob van Wijk, Rob Kreszner, Arno Pruissen, Joost Schaap en René Bleuanus, heeft een half jaar geleden een breed programma ingediend met: de jaarlijkse herdenkingsdienst, een tentoonstelling, educatief en interactief voor jong en oud, een boek over Gorinchem in bezettingstijd en afsluitend een groot bevrijdingsfeest. De kosten voor dit alles komen aanzienlijk hoger uit dan de subsidie die beschikbaar is.

De groep heeft zich inmiddels om organisatorische redenen teruggetrokken. Het is volgens hen nu te kort dag om nog een goed festival op poten te kunnen zetten. Het is vooralsnog niet duidelijk wat er terecht komt van een mogelijke tentoonstelling met (Gorcums) materiaal uit de Tweede Wereldoorlog, het educatieve programma voor de schooljeugd of het boek Gorcum in de Tweede Wereldoorlog.

,,We staan wel open voor initiatieven,” zegt burgemeester IJssels. ,,Eenmalig is er altijd wel ergens geld te vinden, maar het moet wel binnen proporties blijven.”

Directeur Rob van Wijk van schouwburg de Nieuwe Doelen verklaart desgevraagd graag te willen meewerken aan initiatieven. ,,Als groepen of scholen iets in de schouwburg willen, moeten ze zo snel mogelijk ruimte reserveren,” aldus Van Wijk.

:De redactie van De Stad Gorinchem is erg benieuwd naar uw reactie. Wat vindt u. Leeft bevrijdingsdag nog wel hier in de regio? Laat het ons weten met een reactie op de website.

advertentie
advertentie