Torenklimmen in Gorinchem

28 april 2009 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Het is niet echt een lekkere binnenkomer...een trap van maar liefst 254 treden. Toch is het beklimmen van de Grote Toren in Gorinchem de moeite waard.

Torenklimmers worden elke zaterdag (tot en met 26 september) met een gids naar de tweede omgang van de toren gebracht. Deze omgang bevindt zich op 44 meter hoogte en zorgt zodoende voor een mooi uitzicht over de Gorcumse vesting en verder. Bij helder weer is zelfs de kerktoren van Zaltbommel te zien! De gids weet veel te vertellen over de geschiedenis van de toren. Onderweg naar boven wordt ook een kijkje genomen bij het orgel en het carillon.

,,Op de toren wijst de gids in alle windrichtingen de bezienswaardigheden aan. Boven heb je alle tijd om rond te kijken en te fotograferen. In de verte zie je Woudrichem, Slot Loevestein en misschien zelfs de toren van Zaltbommel! De bouw van de 67 meter hoge Grote Toren begon rond het midden van de vijftiende eeuw. In 1517 kreeg de toren zijn spits. Sindsdien bepaalt hij het stadsbeeld van Gorinchem. De toren staat behoorlijk scheef, aan de zuidzijde staat hij anderhalve meter uit het lood! Al tijdens de bouw verzakte de toren. Het tweede deel is er in tegengestelde richting opgezet: er zit nu een flinke knik in het bouwwerk," aldus een woordvoerster van de VVV.

Het torenklimmen vindt tot eind september plaats, elke zaterdagmiddag om 12.00 en 14.00 uur. Liefhebbers kunnen vooraf een kaartje kopen aan de balie van het VVV-kantoor aan de Grote Markt. De gids wacht de bezoekers op bij de toren. De excursie duurt ongeveer anderhalf uur. Deelname kost € 2,- per persoon. Er kunnen maximaal vijftien personen met de gids mee de toren op. Inlichtingen: VVV, Grote Markt 17, telefoon 0183-631525, e-mail: info@vvvgorinchem.nl, www.vvvgorinchem.nl.

advertentie
advertentie