Heavy metal tijdens Duveltjesrock

28 april 2009 om 00:00 Nieuws

Blijkbaar willen Gorcumers harde rock, een vraag die gelukkig wordt vervuld door het grote aanbod rock- en metalbandjes uit Gorinchem en omgeving. Het programma zit dan ook al helemaal vol, wat volgens Stefan Gruiters verrassend snel ging.

‘Voor alles wat een metalhead zich kan wensen’ GORINCHEM – Zaterdag 6 en zondag 7 juni is het eindelijk zo ver: Gorinchem krijgt zijn eerste eigen hard rockfestival Buiten de Waterpoort. Zeventien bands uit verschillende regio’s staan dan Buiten de Waterpoort en ze hebben één ding gemeen: ze produceren heavy metal. Volgens Stefan Gruiters, van Café Genesis en organisator van Duveltjesrock was dit een logisch vervolg op de Duveltjesweek van 2008. ,,Vorig jaar trok Duveltjesrock de meeste bezoekers van de hele week en dit jaar is de belangstelling erg groot, er is gewoon heel veel vraag naar metal en hardrock.”

Door Hidde Remmerswaal

,,We hadden geen idee of we het programma wel vol zouden krijgen. We hebben een paar bands gevraagd of ze zin hadden om te komen spelen op een metalfestival in Gorinchem. Mond-tot-mond reclame heeft daarna de rest gedaan. Hoewel we nu vol zitten krijgen we nog steeds aanmeldingen van bandjes die willen spelen. Maar vol is helaas vol.”

Naast de bands kan Metalzone Dordrecht zondag 7 juni nog wel terecht op het festival. Zij zorgen daar, gecombineerd met de hamburgers en het bier van Genesis, voor alles wat een metalhead zich kan wensen.

Kwaliteitscheck

Bands met een stevig geluid die zich als eerste hebben aangemeld kregen een plaatsje op het podium. Daarvoor is wel een kwaliteitscheck gedaan door de organisatie om een goede basis te leggen, waar het internet uitkomst voor biedt. ,,MySpace is hier perfect voor. Elke band heeft tegenwoordig wel een website waarop je hun nummers kunt beluisteren. Natuurlijk is dit wel een momentopname, maar het is genoeg om een oordeel te kunnen vellen en we kennen veel bands ook al van de Metal Fridays en de winnaar van Rockslag, Blend speelt ook,” aldus Gruiters.

Glamrock

De Metal Fridays zijn georganiseerd om beginnende en ervaren regionale metal en rock bands een plek te geven om te spelen. Vorig jaar leidde dit tot Duveltjesrock, een heavy metal-avond tijdens het festival rond de Duveltjesgracht. Toen was naast rock en metal ook ruimte voor andere zang en dans, een lastige combinatie. ,,Het is moeilijk reclame maken voor drie verschillende evenementen onder één naam.”

Dat heeft ook bijgedragen aan de beslissing voor een puur rock- en metalfestival, dat nog steeds wel diversiteit te bieden heeft. Hoewel het geluid van de bands zonder twijfel erg hard is, is de ene band toch de andere niet. Het programma heeft plaats voor alles wat metal of rock is, van glamrock van Sodomy & Lust tot power metal van Sobek.

Cultureel festival

Deze twee bands gaan toevallig al langer mee, maar het eerdergenoemde gedachtegoed achter de Metal Fridays zit ook achter Duveltjesrock, waardoor zowel nieuwkomers als meer ervaren artiesten komen spelen. De optredende bands komen uit Zuid-Holland en Brabant, maar de laatste tijd hebben ook grotere bands uit heel het land interesse getoond voor het rockfestival. Het is wel de bedoeling dat de huidge mix blijft bestaan.

,,Het zou mooi zijn als Duveltjesrock ooit net zo groot wordt als het hippie-festival maar we gaan geen grote dure bands plaatsen om meer publiek te trekken. Duveltjesrock moet een cultureel festival blijven en niet commercieel worden,” aldus Stefan Gruiters. Al ziet Willem Hak, eigenaar van café Genesis, wel het liefst heel Buiten de Waterpoort vol met metalfans: ,,Wat mij betreft staan ze straks tot aan Genesis hier.”

De afsluitende act is wel een grote band, als extraatje voor de spelende bands en het publiek. Welke band dit is, is samen met meer informatie te zien op www.duveltjesrock.

advertentie
advertentie