Geen bekeuring, maar ‘rood’ voor fietsers

28 april 2009 om 00:00 Nieuws

Goed gedrag leverde maandag, woensdag en vrijdag wel wat op: een groene kaart. Deze was goed voor een kop koffie in het Piazza Center, of een bos bloemen van de Super de Boer. De actie werd mogelijk gemaakt door de winkeliersvereniging. Zij werkten voor deze Wijk van de Week samen met Wijkbeheer en de politie, voor de actie Stap Af.

GORINCHEM – Fietsers die in overtreding zijn, omdat ze rond het Piazza Center blijven fietsen, kregen afgelopen week geen boete van 35 euro, maar een veel goedkopere rode kaart. Deze waarschuwing kostte ze namelijk helemaal niets.

De vereniging deed hieraan mee omdat de winkeliers last hebben van fietsers in de Schoutstraat en rijwielen die voor hun winkel worden geparkeerd. Volgens wijkagent Theo Verweij valt aan dat laatste niet veel te doen. ,,Dat fietsen onhandig staan is vervelend, maar het staat hier zo vol. Dat hier gewoon gefietst wordt, terwijl het duidelijk een voetgangersgebied is, dát is wel strafbaar. Het verschil tussen de rijbaan en de Schoutstraat is duidelijk aangegeven.”

Ongeveer de helft van de fietsers stapt volgens Verweij netjes af, de andere helft fietst gewoon door. Vanaf volgende week worden gewoon weer bekeuring uitgeschreven voor de meeste niet-afstappers. ,,Mensen die de paar meter naar de fietsenstallingen fietsen laat ik maar, dat zou te strikt zijn.”

In de Schoutstraat stapt de helft af, op de stoep voor de draaideuren van het Piazza Center is dat een stuk minder. De stroom fietsers, afkomstig van de stoplichten op de Banneweg, gaat voor tachtig procent fietsend het trottoir op. Dit is een schatting van Plonia Boer van Wijkbeheer, die hier veel rode kaarten uitdeelde, waaronder één aan een dame op een snorscooter: ,,U krijgt van mij een rode kaart, omdat u op uw snorscooter rijdt waar dat niet mag.” De reactie dat een snorscooter hetzelfde is als een fiets, haalde niets uit: ,,Dit is een voetgangersgebied, je mag hier sowieso niet fietsen.”

Volgens Boer denken veel mensen er niet aan dat hier niet mag worden gefietst. ,,Terwijl het eigenlijk heel logisch is als je er over nadenkt, het verschil tussen de rijbaan en de stoep is heel duidelijk. Vanaf morgen wordt de wet hier weer gehandhaafd. Met deze actie hopen we op ludieke wijze aandacht aan deze kwestie te geven, zodat mensen er extra op worden geattendeerd.”

advertentie
advertentie