Geen vergoeding eigen risico

28 april 2009 om 00:00 Nieuws

Onderwerp van discussie was een vergoeding van het eigen risico bij zorgverzekering voor de minima. De PvdA had tijdens het begrotingsdebat in november een motie ingediend om herverzekering van de eigen bijdrage te laten onderzoeken. Uit het onderzoekje blijkt nu dat de kosten voor de herverzekering bijna net zo hoog zijn als de eigen bijdragen zelf. ,,Bovendien is het te veel administratieve rompslomp,” aldus het college van B en W. Daarmee is voor het college de kous af.

GORINCHEM - De oppositie (CDA, SP en GroenLinks) heeft afgelopen donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering voor de derde achtereenvolgende keer ‘gestunt’. Maar dit keer liet PvdA-fractieleider Pierre Schefferlie de kaas niet van zijn brood eten.

Maar niet voor de oppositie. Deze fractieleiders zijn met wethouder Bert Biemans gaan praten en hebben zich laten informeren om toch iets te kunnen doen voor de minima. ,,150 euro is een groot bedrag als je weinig hebt,” verklaarde Eva Dansen (SP). En het drietal kwam met een alternatieve oplossing; een declaratiefonds.

,,Er zijn verwachtingen gewekt, dus we kunnen dit als gemeenteraad niet zomaar laten zitten,” verklaarden zij. Het drietal diende een motie in met het verzoek om alleen voor dit jaar minima de mogelijkheid te bieden om de kosten van het eigen risico te declareren. ,,Dat is sowieso goedkoper dan alle minima herverzekeren,” voegde Rutger van Bremen er aan toe. Bij de behandeling van de begroting in november zou de regeling geëvalueerd kunnen worden. De motie haalde het niet.

De meerderheid van de gemeenteraad, de coalitiepartners, schaarde zich achter Pierre Schefferlie die een tegenmotie indiende, namelijk uitstel van de beslissing tot na de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar en nu voorstellen doen ter bestrijding van de jeugdwerkloosheid. Cees van der Roest noemde het een overbodige motie. Bestrijding van jeugdwerkloosheid wordt immers als speelpunt bij de ‘Gorcumse aanpak economische recessie’ genoemd, geagendeerd voor dezelfde avond. En wethouder Harmen Akkerman merkte nuchter op dat de jeugdwerkloosheid in deze regio (nog) helemaal niet groot is.

,,Maar er komen bezuinigingen,” aldus Schefferlie. ,,Het is naïef te denken dat er nog extra middelen zijn voor nieuwe initiatieven. Je moet ook geen verwachtingen willen wekken voor voorzieningen die we straks niet kunnen waarmaken. Je kan het pas doen als je zeker weet dat je het structureel kan aanbieden. ”

VVD-fractieleider Trix van der Torren steunde Schefferlie. ,,We staan aan de vooravond van enorme bezuinigingen. Het is onverantwoord om de minima nu een worst voor te houden.”

advertentie
advertentie