Jeugdtoernooi vol cultuur en sport

26 mei 2009 om 00:00 Nieuws

SVW speelde vrijdag en zaterdag tegen vier andere teams: Vejle Boldklub uit Denemarken, Bramfelder SV uit Duitsland, Waltham Abbey FC uit Engeland en ASV Arkel uit Arkel. In de 36 jaar dat het internationale toernooi wordt gespeeld werd Vejle al vaker kampioen. Volgens Marion Vroegh, senior commissielid, komt dat doordat Vejle de grootste selectiepoel heeft van alle landen. Het toernooi is voor voetballers onder de twaalf en die selectie is bij SVW niet zo groot. ,,Wij kunnen kiezen uit één team, Vejle heeft de keuze uit vijf teams.”

GORINCHEM - ,,Meedoen is belangrijker dan winnen.” Deze Olympische gedachte komt van Frank Libretto, commissielid van het buitenlandtoernooi van SVW, dat afgelopen weekend werd gespeeld. Net als voorgaande jaren ging ook dit keer de Deense club Vejle Boldklub met de beker naar huis. SVW eindigde op de vijfde plaats.

Door Hidde Remmerswaal

Gelukkig gaat het Vroegh niet om het winnen van het toernooi, maar om de uitwisseling vol sport en cultuur. De voetballertjes, en hun supporters, kwamen vorige week donderdag al naar Gorinchem en gingen zondag weer weg. In die dagen werd niet alleen gevoetbald. De sporters konden ook paintballen en handboogschieten. Voor het cultuurgedeelte stond onder andere een boottocht over de Merwede op het programma.

De organisatie van deze activiteiten kwam voor rekening van de zevenkoppige commissie, die bestaat uit leden van SVW: Marion Vroegh, Tracey Vroegh, Danny van Heumen, Martin van den heuvel, Gerard Groenenberg, Jaap van der Heiden en Frank Libretto. Elk van hen nam een aparte taak op zich bij de organisatie. Eén van deze taken was huisvesting vinden voor de bezoekende landen. De sporters zijn bij gastgezinnen in huis gekomen, wat volgens commissielid Jaap van der Heiden veel werk oplevert. ,,We hebben geprobeerd iedereen bij elkaar te zetten, zodat de kinderen ook met elkaar kunnen spelen en minder last hebben van heimwee. Nu zitten geloof ik ergens acht Denen op tweehonderd vierkante meter.” Voor de supporters van de voetballers werd ook huisvesting geregeld, in onder andere Hotel Gorinchem en Hotel Campanile.

Bij de organisatie van het toernooi heeft de commissie dit jaar geprobeerd de competitie een zo professioneel mogelijke sfeer te geven. Dat is dit jaar gelukt door volgens de officiële UEFA-regels te spelen. De wedstrijden van twee keer 25 minuten werden begeleid door echte grens- en scheidsrechters, om zo dicht mogelijk bij het gevoel van een internationaal toernooi te komen.

De winnaar van dit toernooi krijgt de ‘Rose Bowl’. Deze wisselbeker gaat elk jaar naar het winnende land, en krijgt het plakkaat van de winnaar erop. Daarnaast krijgt elke speler een medaille. Voor de beste speler is een speciale prijs, net als voor de meest sportieve ploeg. Volgens Vroegh is dit om het ‘fair play’ aspect te benadrukken. Vroegh, die al tien jaar meewerkt aan de organisatie van het jeugdtoernooi, weet nog niet of ze ook bij volgende edities betrokken is. ,,Het team van nu klikt heel goed met jonge mensen. Misschien is het tijd om de baton door te geven.” Van der Heiden’s antwoord hierop: ,,Wij weten niet of wij je wel al willen laten gaan.”

advertentie
advertentie