Loop voor hoop en geld KWF

27 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Een team van zestien man loopt een estafetteloop van 24 uur langs de sportvelden in Beesd. Acht teamleden zijn van de familie Loeve uit Hardinxveld-Giessendam , acht teamleden komen van Bakkerij de Margriet in Gorinchem. Via Marjan Dubbeldam zijn zij terecht gekomen bij het team ‘de Japies’, naar Jaap Loeve die een half jaar geleden overleed aan beenmergkanker.

H’VELD-G’DAM - ,,De loop is een moment van verwerking, het afsluiten van een periode.” Marjan Dubbeldam verloor een half jaar geleden haar oom, Jaap Loeve. Samen met vijftien anderen loopt ze 6 en 7 juni mee met de ‘Loop voor Hoop’ in Beesd. Twee jaar gleden werd de loop alleen gehouden in Giessenburg, nu wordt hij gehouden in zeven dorpen en steden.

De jongste van het team, Samantha Loeve is 19, de oudste is 50. Samantha verwacht dat de meesten de hele dag meelopen: ,,Waarschijnlijk blijft iedereen wel 24 uur, behalve mensen met kinderen.” Marjan verwacht dat lopers die eenmaal in de sfeer van de dag zitten wel willen blijven. ,,Ik verwacht een interessante sfeer, dat mensen van lachen naar huilen gaan en van huilen naar lachen. Huilen is logisch, vanwege het gebeurde, maar ik denk dat er ook gelachen wordt, door de positieve sfeer.”

De loop moet dan ook hoop uitdragen. De eerste ronde wordt gelopen door survivors, mensen die kanker hebben overleefd. Maarten van der Weijden, de Olympisch zwemkampioen die kanker heeft overwonnen, loopt ook mee. Niet alleen de lopers zijn belangrijk: Van de Loeve’s helpen ook mensen die niet meelopen. De moeder van Marjan, die niet meeloopt, staat wel bij de kraam om dingen te verkopen en hand- en spandiensten te verrichten.

Bij die kraam wordt gezond eten en drinken verkocht. Voor kinderen staat er een grabbelton en volwassenen kunnen enveloppen trekken voor grotere prijzen. Die komen allemaal van winkels die het team willen sponsoren. Silvia Loeve: ,,In de anderhalve week dat we bezig zijn hebben we al veel dingen opgehaald, zowel geld als prijzen. We zijn nog wel op zoek naar sponsors voor shirts en een hoofdsponsor voor op die shirts.” Die zoektocht gaat nog veel werk opleveren, maar de grote werkdruk is er volgens Marjan al: ,,Soms durf ik mijn huis niet meer in omdat ik niet weet wat ik daar ga zien. Ik ben daar zo lang niet meer binnen geweest om op te ruimen. Naast tijd kost de loop ook geld. Iedereen die zich inschrijft betaalt 10 euro. Daarbij komen kosten voor spaarpotten bij snackbars en bakkerij Margriet in Gorinchem. Het cadeaupapier voor de prijzen van de enveloppentrekking kost geld, net als de benzine om naar sponsors op zoek te gaan. Maar als je gewoon pint en net doet of je het niet ziet, merkt je het ook niet.”

Die investeringen zijn het volgens Dubbeldam wel waard, omdat ze heel veel voldoening haalt uit het project. ,,De organisatie kost heel veel energie, maar alles gaat naar het goede doel. ,,We hebben er zelf niks aan, maar als het andere mensen helpt is het ook goed. Op die manier is het ook een eerbetoon aan oom Jaap. Hij knokte vier jaar tegen zijn beenmergkanker. Behandelingen die bij hem niet werkten vond hij niet zonde van zijn tijd. Anderen hadden daar misschien wel wat aan.”

Contact is mogelijk via kwf-team-japies@hotmail.com

advertentie
advertentie