Draaginsigne Gewonden voor de heer J.P. Spronk

29 mei 2009 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Burgemeester P. IJssels van Gorinchem heeft donderdag (gisteren) aan de heer Spronk de Draaginsigne Gewonden uitgereikt. De heer J.P. Spronk, woonachtig te Gorinchem, is in 1982 voor de Koninklijke Landmacht uitgezonden geweest naar Libanon, in het kader van de UNIFIL vredesoperaties.

Met de instelling van het Draaginsigne Gewonden wordt tegemoet gekomen aan de wens van veteranen, om naar analogie van het Amerikaanse ‘Purple Heart’ een onderscheiding in te stellen voor diegenen die bij de dienstvervulling gewond zijn geraakt. Sinds 1994 onderzoekt het Veteranen-instituut, namens de Minister van Defensie, de meldingen voor het Draaginsigne Gewonden. Deze is ingesteld bij Ministeriele Beschikking nummer D90/251/24321 van 11 oktober 1990.

Het Draaginsigne Gewonden wordt toegekend aan militairen die onder oorlogsomstandigheden of tijdens internationale vredesmissies, een lichamelijke verwonding en/of psychisch letsel hebben opgelopen. Voor hen is het een belangrijke vorm van erkenning voor datgene wat zij gedaan hebben en waardoor zij gewond zijn geraakt.

Maatschappelijke erkenning is de hoeksteen van het veteranenbeleid en daarmee ook van de werkzaamheden van het Veteraneninstituut. Optimale veteranenzorg, de veteranenpas, financiële tegemoetkomingen, relevant onderzoek, herdenkingen, de Nederlandse Veteranendag, eretekens en publiciteit om de bekendheid met militair optreden en de gevolgen daarvan te vergroten. worden door de veteranen als vormen van maatschappelijke erkenning ervaren. Maatschappelijke erkenning valt dan ook uiteen in een materiële en een immateriële component: twee kanten van dezelfde medaille.

advertentie
advertentie