‘Proost, op jullie nieuwe huizen’

2 juni 2009 om 00:00 Nieuws

,,Straks zitten jullie lekker in je nieuwe huis, in een fijne wijk en in een goede stad. Proost, op jullie nieuwe huizen,” burgemeester Piet IJssels heft verwachtingsvol het glas, de aanwezigen in de feesttent volgen. Sommigen zijn zich er van bewust dat Gorinchem momenteel risico’s neemt door zelf, in samenwerking met alle partners, de woningmarkt sterk te stimuleren. Maar voor de toekomstige bewoners is het echt feest. Nu worden hun huizen gebouwd.

GORINCHEM – Buiten lijkt het wel storm, binnen beschermt een grote feesttent tegen regen en wind. Er is dit keer heel veel belangstelling voor de start van een nieuwbouwproject. Het is lang geleden en Gorinchem is misschien wel de enige plaats in Nederland waar met vereende krachten nu toch wordt gebouwd, ondanks de kredietcrisis. Een extra feestelijke bijeenkomst dus. En voor de toekomstige bewoners zeker ook een opluchting.

De stichting Tijdcapsule praat het programma aan elkaar. De start van de bouw van het Quadrant (tegenover De Bogerd) en het Groene Veld (op het vroegere Zuidema-terrein) vindt gelijktijdig plaats. Op beide locaties verzamelen de toekomstige bewoners wensen of boodschappen in een grote tijdcapsule, die later ooit weer tevoorschijn kan komen. Veel foto’s dit keer bijvoorbeeld van de sloop van de IJsbaanflats, schaatsen op de IJsbaan of een foto van ‘ik en mijn vader’, een trouwfoto, een plaatje van een echo van de baby, een foto van de kat en een scarabee, die geluk moet brengen. Allemaal mooie boodschappen. De houten kisten worden naar buiten gedragen en in het Groene Veld ingegraven en bij het Quadrant in beton gestort.

Het zijn met name de mensen in Gorinchem tot wie burgemeester IJssels zich richt. ,,Er zit te weinig beweging in de stad. De wachtlijsten nemen toe. En door de stagnatie verliezen mensen hun banen. Denk maar aan verhuizers, woninginrichters, bouwbedrijven, bouwmarkten enzovoort. We willen dit alles een impuls geven.”

Die impuls start wat de burgemeester betreft met deze twee woningbouwprogramma’s. Het Quadrant telt 27 appartementen en 17 eengezinswoningen. Het Groene Veld wordt een heel wijkje, het eerste deel van Lingewijk-Noord met 36 huurwoningen, 36 koopgarantwoningen en 36 koopwoningen. Directeur Dick van Zanten van Poort6 vertelt dat de koopgarantwoningen als zoete broodjes over de toonbank zijn gegaan. ,,Voor ons een nieuw product dat kennelijk erg goed aanslaat.” Bij koopgarant kan de koper afhankelijk van zijn inkomen een korting tot wel 30 procent krijgen. De garantie zit ’m in de verkoop van het huis, als de bewoners willen verhuizen. Poort6 neemt de woning dan gegarandeerd terug, winst of verlies wordt gedeeld. Alle 36 koopgarantwoningen zijn verkocht. Die worden nu gebouwd. En zo zal Lingewijk-Noord stapje voor stapje gestalte krijgen.

Voor Poort6 gaat het eveneens om grote belangen. De woningcorporatie wil Lingewijk-Zuid renoveren en/of vernieuwen. Voor de bewoners zijn woningen nodig. ,,Desnoods tijdelijk,” zegt Van Zanten. Poort6 is nu in gesprek met de bewoners van de Lingewijk om gezamenlijk tot oplossingen te komen. ,,Er moet iets gebeuren,” zegt hij, ,,we willen nog meer rekening houden met de bewoners en we merken dat er nu ook bereidheid is om naar elkaar te luisteren. Delen van de plannen zijn nog in studie.”

Daarnaast moet de samenwerking met de makelaars op gang komen. Van Zanten legt uit dat reeksen verhuizingen kunnen ontstaan als ‘de treintjes’ compleet zijn. Als er in zo’n ketting een schakel ontbreekt of stagneert kan Poort6 van betekenis zijn door bijvoorbeeld die woning tijdelijk in de verhuur te nemen. ,,Het kan alleen als je de markt kent. Dus de makelaars zullen hun informatie over vraag en aanbod op tafel moeten leggen. Uiteindelijk heeft iedereen er belang bij dat er weer een beetje beweging komt.”

advertentie
advertentie