Stappenplan voor Lingewijk

23 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Vorige week werden de verschillende varianten en fases gepresenteerd. Het college van B en W geeft de voorkeur aan fase1. In het nieuwe Tuindorp blijven dan 68 woningen behouden en er worden 90 woningen gesloopt. Er komen 42 nieuwe woningen voor terug: 28 huur sociaal, 10 koop en 4 tweeondereenkap huizen. Tijdens de presentatie werd uitgelegd dat uitplaatsing naar verwachting langer zal gaan duren dan bij voorgaande projecten.

Voorlopig beperkte sloop GORINCHEM - De stadsvernieuwing in de Lingewijk zal over een groot aantal jaren worden uitgesmeerd en in fasen worden uitgevoerd. De meerderheid van de gemeenteraad lijkt het collegestandpunt te steunen waarbij nu alleen de airey-woningen en de flats op de hoek Loevesteinlaan-Van Hoornestraat gesloopt worden. De rest wordt uitgesteld. De raad neemt donderdag hier een besluit over.

Het college van B en W hoopt de bewoners in de Lingewijk nieuw onderdak te kunnen bieden. Daarvoor wordt met de uitgifte van huurwoningen van het Quadrant en ‘t Groene Veld gewacht. Met deze twee bouwprojecten is onlangs een start gemaakt. Bij de nieuwbouw in Zandvoort komen veel grondgebonden seniorenwoningen. Besluiten over appartementenbouw bij de IJsbaan en bij de speeltuin worden in het najaar genomen.

Met deze voorstellen lijkt de druk even van de ketel in de Lingewijk. In de wijk is steeds veel weerstand geweest tegen massale sloop. Woningcorporatie Poort6 en de bewonerscommissies zullen het werkproces evalueren. Tijdens de gemeenteraadsvergadering liet Piet Gerssen van de bewonerscommissie weten dat zijn groep ook voor fase1 is. ,,Renoveren waar het kan,” liet hij andermaal weten. ,,Fase1 doet het meest recht aan het behoud en het karakter van de wijk.”

Recessie

Nico van der Laan van Belangenvereniging Lingewijk waarschuwde dat met de fasering toch de hele wijk wordt geherstructureerd. Hij vindt het in tijd van crisis onverantwoord zo veel huurwoningen te verliezen. En hij wees op de dreigende chaos en verpaupering. De belangenvereniging is voor kleinschalige verbeterprojecten met behoud van sociale samenhang. De vereniging vindt dat de locatie oude zwembad groen moet blijven en dat er geen grote appartementencomplexen naast de speeltuin mogen komen. Verder wil de vereniging duidelijkheid voor de bewoners die weg moeten, over waar zij terecht komen.

Pierre Schefferlie (PvdA) gaf aan dat zijn fractie waarschijnlijk ook voor fase1 kiest, maar dat de stadsvernieuwing in de Lingewijk, zij het met uitstel, wel een samenhangend geheel moet zijn. Verder wees Schefferlie op de onderhoudsplicht bij de huizen die ten minste nog vijf jaar gehandhaafd worden. De huurprijzen van de airey-woningen worden bevroren.

advertentie
advertentie