Bredescholenplan is nu een ‘luchtkasteel’

25 juni 2009 om 00:00 Nieuws

‘De contracten zijn getekend in een andere tijd met andere spelregels’

GORINCHEM – Het bredescholenplan, zoals dat vorig jaar is gepresenteerd, blijkt nu de situatie is veranderd een ‘luchtkasteel’. ,,De spelregels zijn ondertussen veranderd, evenals de economische situatie. Je moet die realiteit wel onder ogen zien,” aldus burgemeester Piet IJssels desgevraagd.

De toenmalige woningcorporatie Palissade zat er ‘warmpjes bij’, toen directeur Pim van Mourik de gemeenteraad grote investeringen in ‘de Gorcumse Pleinen’ beloofde. Het plan was dat in iedere wijk een brede school met diverse wijkvoorzieningen zou verrijzen. De gemeenteraad nam de gulle handreiking van Palissade met graagte aan. Het eerste Gorcumse plein zou Gildenplein worden voor Mariëngaarde en de Poorterschool, de tweede Schuttersplein voor de Baanbreker en de Samen Onderwegschool enzovoort.

Zoals gemeld in deze krant wordt het Gildenplein nu zonder parkeergarage gebouwd met minder woningen, bredeschool Schuttersplein is van de baan. Er wordt naarstig onderzocht hoe de huisvesting van de Samen Onderwegschool op korte termijn kan verbeteren met behoud van de bredeschoolgedachte.

Andere spelregels

,,Er zijn verschillende oorzaken,” legt burgemeester IJssels uit. Palissade is intussen gefuseerd met Bevo. De nieuwe organisatie Poort6 heeft nu te maken met andere regelgeving vanuit Den Haag. ,,Los van de financiële positie van Poort6 heeft minister Van der Laan ingegrepen door de vrije bestedingsruimte van corporaties te beperken. Er is een beperkt budget voor onrendabele woningbouw en dan moet je kiezen waar je die wil hebben.”

Volgens IJssels genieten de Gildenwijk en de Haarwijk dan niet de voorkeur, want daar zijn al heel veel sociale woningen. ,,En we hebben deze huizen juist nodig in de Lingewijk, terugkeergarantie voor Lingewijkers, en Hoog-Dalem. Bovendien moet je in de Gildenwijk niet willen verdichten, verdunning is daar het beleid,” aldus de burgemeester. ,,Poort6 zou bovendien haar eigen positie ondergraven, als je de niet-rendabele woningen op de verkeerde plek bouwt.”

Geen hypotheek

Tevens speelt de financiering van de woningen een rol. De burgemeester legt uit dat de appartementen in de bredeschool-constructie eigendom van de stichting Gildenplein of Schuttersplein zouden worden. ,,Op die basis krijg je de financiering niet rond,” zegt IJssels. ,,De bank verleent geen hypotheek op basis van lucht.” Bij de bouw van WLZ Het Gebouw was de situatie anders. Daar werden koopwoningen op de school gebouwd, waarmee het project deels is gefinancierd. Koopwoningen zijn volgens de burgemeester nu geen optie meer door de ingestorte huizenmarkt. ,,Je raakt ze momenteel aan de straatstenen niet kwijt.”

Maar ten tijde van de ondertekening van de contracten voor de bredescholen golden tevens andere spelregels. De BTW-vrijstelling is komen te vervallen, weer minister Van der Laan. Dat betekent dat de BTW-kosten, 19 procent, eveneens opgehoest moeten worden. ,,Voor twee scholen spreek je dan over 8 miljoen extra kosten.”

,,De contracten voor de bredescholen zijn getekend in een andere tijd met andere spelregels,” vervolgt burgemeester IJssels. ,,Poort6 houden aan de contracten is niet slim. Dat is snijden in eigen pols. Op het ogenblik lijdt alles onder de economische recessie. Alle bouwprojecten lopen nu vertraging op. Zoals bijvoorbeeld Bastion2 (rond parkeergarage Kweeklust – red.). Het gaat wel door hoor, maar met aanzienlijke vertraging.”

Het Gildenplein wordt overigens evengoed een hele mooie echte bredeschool. ,,Alles blijft daar volgens plan alleen met minder woningen en zonder parkeergarage. De norm is 1.6 parkeerplaats per woning en 90 voor sporthal en school. Aan die voorschriften kunnen we voldoen.”

advertentie
advertentie