VVD

26 juni 2009 om 00:00 Nieuws

mdv,

Vanavond wordt de raad gevraagd een besluit te nemen over het bestemmingsplan Haarwijk–Zuid waarin het bouwplan voor het terrein Sparta/Athene is opgenomen en de bouw van 4 woningen op het terrein van Den Breejen. We zullen met dit besluit instemmen.

Dit plan heeft een geschiedenis van 6 jaar of langer. Het eerste besluit is door de Raad genomen in 2003. Daarna is gewerkt aan een plan voor een appartementencomplex voor senioren, huur en koopwoningen. Het plan moest ook voor de bewoners van het Orakellaantje een goede herhuisvesting bieden. Daarnaast was er de voorkeur om het gebied niet helemaal vol te bouwen, wat bij verkaveling het geval zou zijn.

De ontwikkeling past in de woonbehoefte van Gorinchem waar ook de vergrijzing toeslaat. De VVD heeft deze ontwikkeling, die diverse raadsperiodes beslaat, altijd gesteund. Voor ons is het dan ook geen optie om tegen dit plan te stemmen. Gorinchem zou onbestuurbaar worden en er zou nooit iets tot stand komen als je een ‘wipwap’ beleid voert, ik bedoel geen consistentie in beleid uitdraagt. Dat geldt nog meer als je als partij bestuursverantwoordelijkheid draagt door aan het dagelijks bestuur van de stad deel te nemen. Hierdoor werk je mee aan veel goede zaken die in Gorinchem tot stand komen. Denk maar aan de recente resultaten van de Gorcumse meetlat en aan de gematigde woonlasten voor alle Gorcumers, waar de VVD zich meer dan gemiddeld voor inzet.

Eenzelfde bestuurlijke afweging maken we voor de te bouwen woningen aan het Lindelaantje. Daar is het eerste besluit van de Raad al genomen in 1994 door het vaststellen van de ontwikkelingsvisie Haarwijk.

Maar, mdv, ik heb als raadslid wel eens welkomere besluiten genomen. Er is weinig draagvlak in de buurt. Ik moet constateren dat we hier met een onoverbrugbaar verschil van inzicht te doen hebben.

De belangenvereniging bij monde van zijn strijdlustige voorzitter heeft al aangekondigd alles uit de kast te halen om het bouwplan tegen te houden. We kunnen er gevoeglijk vanuit gaan dat het beroepschrift voor de Raad van State al klaar ligt.

Toch is niemand dit proces begonnen met een verkeerde intentie.

In juni 2003 heeft de raad het besluit genomen de verwachte opbrengst van de locatie Sparta/Athene van € 1,044 miljoen euro te bestemmen voor de nieuwbouw van het gymnasium. Hierdoor kon er een school met extra voorzieningen worden gebouwd. De school groeit en bloeit sindsdien mede door het mooie gebouw.

Het College heeft in 2004 met zorg een bureau gekozen om de herontwikkeling van het gebied te bestuderen. Dit is het bureau Kuiper Compagnons geworden waar de voormalig rijksbouwmeester Wietse Patijn aan verbonden is. Er zijn drie stedenbouwkundige modellen ontwikkeld waarvan er twee in eerste instantie de voorkeur hadden. Deze twee modellen Slinger en Coulisse zijn aan de gemeenteraad en aan de buurt gepresenteerd, er is een briefkaarten actie geweest waarbij de voorkeur voor een van de modellen kon worden aangegeven. Alle partijen hadden voorkeur voor het model van de Slinger.

De uitgangspunten zijn in een stedenbouwkundig plan verwoord zoals ze nu nog in het bestemmingsplan staan.

Zoals kleinschalig en contextueel bouwen in een lommerrijke groene omgeving. De buurt is hiermee op het verkeerde been gezet. De omwonenden en de klankbordgroep hebben steeds aangegeven maximaal drie hoog passend te vinden bij de buurt.

De raad heeft in november 2005 kennisgenomen van de stedenbouwkundige uitgangspunten.

In oktober 2007 is er een presentatie geweest aan de Raad van een meer uitgewerkt en iets gewijzigd plan van de Slinger. De VVD heeft n.a.v deze presentatie 14 schriftelijke vragen gesteld aan het College.

Uit het antwoord bleek dat er 70 appartementen zijn opgenomen hetgeen 5 meer is dan in de eerste versie was aangegeven. Verder waren er penthouses bij gekomen waardoor er een laag op het hoogste gebouw bijkwam. Voor de buurt een teleurstellende ontwikkeling. In plaats van lager en kleinschaliger zoals zij bepleitten werd het gebouw hoger en grootschaliger. De architect gaf aan dat deze wijziging de architektuur van het gebouw ten goede kwam en het college heeft deze redenatie gevolgd.

We hebben ook gevraagd naar het aantal parkeerplaatsen. Per woning zal een norm van 1,75 parkeerplaats worden aangehouden. Dat is 1,5 parkeerplaats per woning en 0,25 parkeerplaats voor bezoekers.

Totaal 123 parkeerplaatsen waarvan er in het plan 116 ondergronds zijn opgenomen. Er worden 7 parkeerplaatsen op het maaiveld aangelegd.

Gevraagd naar de privacy antwoordt het College dat de penthouses naarmate ze hoger zijn verder van de bestaande woningen afliggen. Door de bestaande en nieuw te planten bomen is het doorzicht of de inkijk minimaal. De overige vragen hadden betrekking op de overlast van de bouw, de communicatie en de rol en inbreng van de deelnemende partijen.

In juni 2008 zijn de uitgangspunten voor dit plan door de Raad vastgesteld. De VVD heeft toen een motie ingediend om het gebouw naar achteren te schuiven verder van de bestaande woningen af. Het was ons toen al duidelijk dat het met het draagvlak niet goed zat. De motie kreeg alleen steun van het CDA zodat deze niet is aangenomen.

Deze uitgangspunten zijn verwerkt in het bestemmingsplan dat nu samen met de zienswijze nota ter besluitvorming voorligt. Omdat het bestemmingsplan n.a.v. de inspraak en de zienswijzen niet noemenswaardig is aangepast, is het draagvlak er bij de buurt niet beter op geworden. De toon van de communicatie is ronduit onaangenaam geworden.

Omdat ik toch optimistisch wil blijven en niet mee wil gaan in de verstarring en verharding van de posities dien ik een motie in mede namens de PvdA, Stadsbelang en Christenunie/SGP

De motie luidt als volgt:

Motie

De raad van de gemeente Gorinchem, in vergadering bijeen op 25 juni 2009,

In aanmerking genomen dat de planvorming ruim vijf jaar in beslag heeft genomen

Dat de communicatie met de omwonenden in die tijd steeds stroever is gaan verlopen

En overwegende dat:

Een verstarring en verharding van de verhoudingen voor alle betrokken partijen (omwonenden, bewoners Orakellaantje, gemeente en Stichting Lingeburcht), geen wenselijke situatie is

Verzoekt het College

Extra te investeren in het tot stand brengen van een constructieve communicatie met de omwonenden, gericht op een sterker draagvlak voor de planvorming en de uitvoering daarvan.

fractie VVD

fractie PvdA

fractie Stadsbelang

fractie Christenunie/SGP

Er zijn meer bouwplannen geweest die niet zonder slag of stoot zijn verlopen, maar uiteindelijk tot een goed resultaat hebben geleid. Bijvoorbeeld het Den Haan terrein, het Emmapark en heel recent de Lingewijk-Zuid.

Tot slot een woord over de economische crisis. De appartementen uit dit plan worden toch niet verkocht op het moment is het argument. Dus waarom zou je nu dit bestemmingsplan vaststellen? Ja klopt de woning verkopen blijven achter, maar ik vind niet dat de gemeente alles uit handen moet laten vallen, je kan niet stoppen als gemeente met plannen maken. We weten niet wanneer, maar eens komt er een einde aan de crisis en dan wil je als stad nog steeds een goede uitgangspositie hebben. We leven niet in het sprookje van doornroosje. Jammer of misschien toch maar gelukkig.

advertentie
advertentie