SP Lingewijk

26 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Mijnheer de voorzitter,

Heeft u het ook een keer meegemaakt?

Iemand heeft een tegengestelde mening en ineens lijkt het dat die persoon zijn mening 180 graden heeft gewijzigd.

Opeens heeft die persoon dezelfde mening, als die van u.

Iets te mooi om waar te zijn...kent u dat gevoel?

Dat gevoel hebben wij nu ook.

Verbaasd is de SP dat op 22 januari nog alles gesloopt moest worden.

Dat het college nog zijn goedkeuring heeft gegeven aan poort6 vóór sloop en herstructurering.

Zelfs in de vergadering op 26 maart jl. sloot de voorzitter met de woorden: ..en dat is niet anders dan het college toegankelijk is voor een totale amovering van dit gebied, mits het berust op een ordentelijk stedenbouwkundig uitgangspunt en past in de kaders vd woonvisie die zijn aangegeven door de raad"einde citaat...en nu gaat dit college accoord met optie 1.(sloop airey-woningen en de flats).

Mogen wij ons als oppositie op de borst kloppen dat we dit resultaat met veel moeite hebben behaald?

Dankzij het feit dat we de raadsinformatiebrief op de agenda hebben gezet en onze motie is aangenomen om door de raad een besluit te laten nemen?

Nee, want wij vinden dat dit collegenog zijn zin krijgt.

De fractie van Groenlinks zei nog in de raadsbijeenkomt, het zal wel een verspreking zijn.

We hebben het hier over opties en niet over fases.

Maar volgens ons is het geen verspreking van dit college.

Natuurlijk zegt dit college nog in de raadsbijeenkomst jl dat dit "nieuwe" voorstel past binnen de woonvisie.

Ja, want we gaan niks anders doen, we gebruiken er gewoon een ander woord voor nl. fasering.

In de stukken staat: dat vervangende nieuwbouw moet passen in een raamwerk en moet voorkomen dat er een onsamenhangend eindresultaat tot stand komt. Wat is volgens dit college het eindresultaat?

In de stukken lezen we dat er draagvlak zou zijn voor de sloop van de 58 airey-woningen en de 32 flatwoningen. Draagvlak van wie? Er is een enquete gehouden onder de bewoners van de flatbewoners en de meerderheid wil helemaal niet dat hun woning gesloopd wordt. Hoezo draagvlak?

Er zou overeenstemming zijn dat er iets in de Lingewijk moet gebeuren om de wijk voor de toekomst aantrekkelijk te houden. Inderdaad, echter dat doe je door je woningen goed te onderhouden.

En daar schort het nu net aan!

Iets moois neer zetten is één ding het goed blijven onderhouden is iets anders.

De SP is tegen sloop van de 32 flatwoningen. Deze flatwoningen zijn juist woningen die voor de doelgroep starters zo geschikt zijn. De SP dacht dat we ons juist sterk zouden maken voor de starters woningen en hoe kun je dan zeggen dat slopen van deze woningen valt binnen de woonvisie?

In de raadsinformatiebrief van 22 januari staat dat bevo(nu poort6) deze woningen wil vervangen door nieuwbouw die past in de kleinschalige karakter van het tuindorp Zandvoort door o.a. de bouw van grond gebonden huurwoningen voor senioren en sociale koopwoningen in de vorm van koopgarant.

Door de wethouder Oostrum is toegezegd en ik citeer: Dat in de Lingewijk voor iedere lingewijker gewoon een woning zal blijven." einde citaat.

De vraag is of de lingewijker deze woning ook kan betalen. De koopgarantwoningen zijn in zeer beperkte mate aan de lingewijkers verkocht. Zelfs die woningen waren te duur voor de Lingewijkers. College, vertel ons eens hoe u dit kunt garanderen, dat er ook echt een woning voor iedere Lingewijker zal blijven?

En nog belangrijker welke garanties kunnen gegeven worden dat de bouw niet stil blijft liggen?Als poort6 niet aan een brede school kan bouwen, hoezo wel aan een hele wijk?

En nogmaals voor de duidelijkheid: Wij kiezen vanavond voor een optie en dus niet voor de eerste fase.

TWEEDE TERMIJN

In het stedenbouwkundigplan voor zandvoort Noord zullen voor optie 0: 58 woningen gesloopd worden en 100 behouden. Er zullen slechts 28 sociale huur voor terugkomen. In de raadsinformatie brief werd uitdrukkelijk gesproken over vervangen door nieuwbouw die past in de kleinschalige karakter van het tuindorp Zandvoort door o.a. de bouw van grond gebonden huurwoningen voor senioren en sociale koopwoningen in de vorm van koopgarant. Die koopgarantwoningen komen er nu dus niet.

Fase 1 zullen de 32 flatwoningen verdwijnen en er zullen slechts 10 koop markt voor terugkomen. Dit zijn géén starterswoningen, waarom zou deze raad 32 starters huurflatwoningen op willen offeren?

En waar moeten deze mensen heen?

Het Quadrant en het groene Veld beslaat slechts 63 huurwoningen. de vraag is of de lingewijkers deze huur kunnen betalen maar ook als die bestemd zijn voor de (58+32 =) 90 huishoudens die urgent worden, kunnen zij er niet allemaal in. De rest zal dan terug moeten keren in de seniorenwoningen, maar dan moeten ze wel eerst de wijk uit. Hoe verhoud zich dat aan de belofte dat er voor elke lingewijker een huis zal zijn?

Feit blijft: dat er een afname zal zijn van sociale huurwoningen.

En nogmaals vragen wij Wat is volgens dit college het eindresultaat?

advertentie
advertentie