Raad wil toch een stedenband

28 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Van der Torren

‘gruwelt van

deze gedachte’

GORINCHEM – Wethouder Bert Biemans moet zijn huiswerk overdoen en alsnog mogelijkheden onderzoeken voor een stedenband met Cuzco (Peru) of Durban (Zuid-Afrika). Vrijwel de hele gemeenteraad steunde dit voorstel van ChristenUnie/SGP. Alleen Trix van der Torren (VVD) kantte zich fel tegen deze vorm van ontwikkelingshulp op gemeentelijk niveau en gruwelde bij de gedachte alleen al.

,,Het is niet de taak van de gemeente om in derdewereldlanden te gaan investeren met gemeenschapsgeld. We staan zelf aan de vooravond van grote bezuinigingen en straks wordt de OZB (onroerend zaakbelasting) daarom waarschijnlijk extra verhoogd. Er zijn in Gorinchem al tal van prachtige initiatieven voor derdewereldlanden. Het is iedereen vrij die te steunen of om zelf iets te doen. Tal van mogelijkheden, ieder wat wils. Wij vinden het voorstel van het college juist heel goed: Slim en slank. Dat past bij deze tijd.”

Het idee om als gemeente iets te doen met de zogenoemde Millenniumdoelen (armoede uitbannen, onderwijs voor iedereen, duurzaam leefmilieu enzovoort) borrelt al enkele jaren bij de gemeenteraad. Vorig jaar werd inzake de besteding vrije ruimte een motie van ChistenUnie/SGP aangenomen om een stedenband in een derdewereldland aan te gaan om zo aan de millenniumdoelen bij te dragen. Het zou dan gaan om een euro per inwoner van Gorinchem, jaarlijks 35.000 euro.

Wethouder Biemans ging met de opdracht aan de slag en spreekt ook uit ervaring (hij heeft vijftien jaar in Afrika gewoond en gewerkt) dat het niet eenvoudig is een passend project te vinden in zo’n immense miljoenenstad. Zijn voorstel was daarom om bestaande Gorcumse initiatieven te steunen middels de website en publiciteit, duurzame inkoop verder uit te breiden en als gemeente aan te sluiten bij VNG International, die dit werk voor Nederlandse gemeenten al verricht. ,,Onze eigen club,” voegde burgemeester IJssels er nog aan toe.

Maar Marjo Molengraaf (ChristenUnie) vond dit voorstel veel te mager en diende het amendement in dat met ruime meerderheid van stemmen werd aangenomen.

advertentie
advertentie