CDA Haarwijk Zuid

28 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Eigenlijk regelt de Wet ruimtelijke ordening zijn eigen manier van kaderstelling.

De gemeenteraad regelt in de structuurvisie de hoofdlijnen van het ruimtelijk beleid. Het is dan de taak van b en w om op basis daarvan een ontwerpbestemmingsplan te maken. Kortom, Gorcumse trechter maar dan via de wet geregeld.

Het lijkt erop, dat het college van Gorcum in de afgelopen jaren wat teveel eraan gewend is geraakt om de (nu niet meer mogelijke) artikel 19 WRO procedures te voeren en dat te verwarren met ruimtelijk beleid.

Het zuidelijk deel van het plan Haarwijk-Zuid is op die manier een “vraag gestuurd plan”geworden; de gemeente werkt niet vanuit het in de structuurvisie vastgelegde ruimtelijk beleid maar volgens het “u vraagt, wij draaien” Het gevolg is slechte aansluiting bij de structuurvisie en solide weerstand van de wijkbewoners, die zich miskend voelen.

Het college mdvz was op de hoogte van die weerstand en is er niet in geslaagd om de bewoners van de wijk daadwerkelijk bij de planvorming te betrekken. Toch had het college hier al ruime ervaring mee, ik denk bijv. aan de Emmastraat. Een lerende organisatie doet iets met dit soort ervaringen.

Concreet m.b.t. de inhoud van het plan.

Het college had buiten de opdracht vanuit de Structuurvisie maar één extra kaderstelling van de (vorige) gemeenteraad meegekregen, nl. het tekort op de verhuizing van het gymnasium moest worden goedgemaakt.

Door de halsstarrige houding van het college is inmiddels veel tijd en geld verloren gegaan. Invulling van het plan zou moeten gebeuren in een open opstelling van b en w op basis van de Structuurvisie naar de bewoners en de gemeenteraad. Met name op het gebied van communicatie is er kennelijk voor het college nog veel te leren.

De verwijzing naar een uitspraak van de gemeenteraad uit 1994 betrof de mogelijkheid om de bouw van woningen te onderzoeken. Inmiddels is het gebouw Plantsoen 20 met instemming van de gemeenteraad tot Rijksmonument verklaard en is naar de mening van het CDA een aantasting van de planologische ruimte van dit monument onaanvaardbaar. We vonden met de hele raad in 2000 de tuin ook monumentwaardig.

Dan hebben we de seniorenwoningen. Betaalbare seniorenwoningen op een prachtige locatie. Het CDA hecht eraan, dat deze woningen blijven gehandhaafd en zo nodig gerenoveerd of vervangen door eveneens betaalbare nieuwbouw op dezelfde locatie.

Het zal duidelijk zijn, het CDA is niet tevreden over het gepresenteerde plan en de wijze waarop de procedure is gelopen. Naar onze mening moet het college z’n huiswerk overdoen. We hebben daarom samen met SP en GroenLinks een amendement voorbereid, dat ik nu graag wil indienen.

advertentie
advertentie