Nieuwe aanwinst Gorcumse vloot wordt gedoopt

30 juni 2009 om 00:00 Nieuws

De Gorinchem X moet een multifunctioneel schip worden. Een schip dat mensen vervoerd van A naar B. Maar daarnaast krijgt het schip ook een belangrijke taak als blusboot. De nieuwe veertaxi zal op drie manieren worden ingezet. Ten eerste als veerpont in een dienstregeling, waarbij de boot een normale ‘veer’-snelheid zal aanhouden (dan kunnen er maximaal 30 personen aan boord). Ten tweede zal de boot naar keuze inzetbaar zijn als taxi met een taxisnelheid van circa 40 kilometer per uur (geschikt voor maximaal 12 personen). En als laatste komt daar de calamiteitenbestrijding bij.

GORINCHEM - De nieuwste boot in de Gorcumse vloot wordt dinsdag 7 juli gedoopt. De Gorinchem X, een nieuwe en innovatieve veertaxi: langzaam als het kan, snel als het moet. Maar de gemeente gaat nog een stap verder. De veertaxi zal ook ingezet worden bij calamiteitenbestrijding. Daarmee beschikt de gemeente Gorinchem over een primeur die uniek is in Nederland.

Gorinchem heeft als eerste Nederlandse gemeente al meer dan tien jaar een eigen blusboot. Door de boot uit te rusten met blusapparatuur is deze ook snel in te zetten bij calamiteitenbestrijding. Daarmee beschikt Gorinchem over een primeur die uniek is in Nederland. Gorinchem bouwt het succes van de watertaxi verder innovatief uit. Met kleine vaartuigen en praatpalen wordt vraagafhankelijk vervoer aangeboden.

Na een Europese aanbesteding heeft de Damen Shipyards Group de opdracht gekregen. Het is uniek dat Damen Shipyards Hardinxveld, dat deel uitmaakt van de Damen Shipyards Group te Gorinchem een veertaxi bouwt, die nu in de regio en in Gorinchem zelf gaat varen. Het casco is gebouwd in de oevergemeente Werkendam. Een opmerkelijk gegeven is dat Damen Shipyards het schip bouwt in samenwerking met een aantal andere regionale bedrijven.

De veertaxi de vooral tussen Gorinchem en Sleeuwijk gaat varen is een echte alleskunner. Bij een ‘normale’ vaart kunnen er dertig mensen mee aan boord. Er zijn twintig zit- en tien staanplaatsen. Daarnaast is er ook nog eens ruimte voor twaalf fietsen. Tijdens de snelle vaarten als taxidienst mogen er maximaal twaalf mensen mee aan boord. Daarnaast wordt de dienstregeling tussen Gorinchem en Woudrichem ontlast ten gunste van de vaste klanten die het hele jaar meevaren

Op zaterdagmiddag 11 juli zal er een open dag zijn voor een breed publiek. Iedereen die geïnteresseerd is in de mogelijkheden van de nieuwe veertaxi kan deze dan van binnen en buiten komen bewonderen Buiten de Waterpoort.

advertentie
advertentie