Budding (21) hoofdorganist Grote Kerk

30 juni 2009 om 00:00 Nieuws

18 juni was een spannende dag voor de jonge organist. Die dag sloot hij met een orgelconcert in de Dom in Utrecht zijn opleiding af. Een jury zat klaar om zijn spel te beoordelen toen Budding een half uur voor aanvang van zijn examen hoorde dat hij was uitverkozen om de functie van hoofdorganist in de Grote kerk te gaan vervullen. Maar hij bleef nuchter: ,,Ik ging alleen maar relaxter mijn examen in. Het was een goede stimulans.”

‘Weinig mooie plekken als Gorcums orgel’ GORINCHEM – Master of Music. Dat is Gerben Budding (21) als hij over twee jaar afstudeert aan de universitaire opleiding aan het conservatorium in Utrecht. 18 juni deed hij examen op hbo-niveau en mag hij zich al ‘bachelor of music’ noemen. Per 1 september wordt de jonge musicus hoofdorganist in de Grote kerk in Gorinchem.

Door Marjanne Dijkstra

Budding studeerde Kerkmuziek en Orgel aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek onderdeel van het Utrechts Conservatorium. Hij begon al vroeg met orgelspelen; op zijn zesde raakte hij voor het eerst de toetsen aan, toen hij negen was begeleidde hij voor het eerst kerkdiensten en toen hij een jaar of twaalf was gaf hij zijn eerste orgelconcert. Het is dus niet vreemd dat hij nu al zo jong hoofdorganist is. ,,Ik heb er al negen jaar echte orgelstudie op zitten.”

Kerkmuziek is een bijzonder en nodig hoofdvak, vindt Budding. ,,Zo kun je een kerkgemeente wat meegeven over een lied. Het is een beetje een opvoedende functie. Tijdens de studie leer je veel over de hymnologische en theologische kant van een lied.”

Budding legt uit wat zijn nieuwe functie betekent in de wereld van een organist: ,,De PKN kent aan plekken voor kerkmusici een status toe van een tot en met drie. Drie is het hoogst en de Grote kerk in Gorinchem krijgt die status omdat het orgel en het gebouw zijn bestempeld als historisch.” Dat voor het bespelen van het orgel van de Grote kerk in Gorinchem een professioneel organist werd gezocht is niet vreemd, meent Budding. ,,Het is een heel bijzonder orgel. Internationaal gezien is het orgel vooral bekend door het pijpwerk. Bij het werk als organist komt ook nog wat onderhoud kijken, maar voor grote dingen heb je een orgelmaker.”

De jonge hoofdorganist gaat per 1 september onder andere de diensten van de gereformeerde bond, die haar kerkdiensten houdt in de Grote kerk, muzikaal begeleiden. ,,In de toekomst is het de bedoeling dat ik meer kerkdiensten ga begeleiden. Ook verzorg ik de concertserie in de Grote kerk en heb ik de mogelijkheid om zelf concerten te organiseren.”

Als muzikant kun je bijna nooit een fulltime baan vinden bij een werkgever, vertelt Budding. ,,Ik leid twee koren, geef orgelles en speel vaak orgelconcerten. Ook begeleid ik koren op de klavecimbel. Dat je nooit een job kunt hebben maakt het ook juist leuk en afwisselend. Daarom heb ik in mijn opleiding wel gekozen voor meer hoofdvakken; orgel en kerkmuziek. Dat biedt meer mogelijkheden.”

Zijn job in de Gorcumse Grote kerk ziet hij als een mooi begin voor de toekomst. ,,Zoveel is mogelijk in deze kerk. Er zijn weinig mooie plekken als het orgel in Gorinchem.”

advertentie
advertentie