INGEZONDEN 'Burgemeester IJssels begeeft zich op glad ijs'

5 juli 2009 om 00:00 Nieuws

Tot twee keer toe geeft de burgemeester in de Stad Gorinchem van 23 en 30 juni, een schot voor de boeg over een voorstel voor de verhoging van de OZB. Met een koppeling naar het winterfestijn. Hij begeeft zich daarmee op glad ijs.

In de laatste raadsvergadering voor het zomerreces behandelt de Gemeenteraad de financiële stukken. De begroting voor 2010 wordt in twee fases besproken. Aanstaande donderdag spreekt de Raad zich uit over de uitgangspunten. Aan de hand daarvan wordt de begroting opgesteld. De uitwerking met de vaststelling van de belastingtarieven wordt in de raadsvergadering van november besloten. Het is een schot ver voor de boeg om op deze dubbele besluitvorming van de Raad vooruit te lopen.

Dan over de tarieven en de aard van het het schot. Er zijn drie soorten tarieven: rioolrechten, afvalstoffenheffing en OZB. Afvalstoffenheffing en rioolrechten zijn een vast bedrag, alleen gesplitst in een bedrag voor eenpersoons of voor meerpersoonshuishoudens.

De OZB is een belasting voor huiseigenaren, die wordt geheven naar een percentage van de waarde van de woning. Als je de OZB verhoogt en de andere tarieven verlaagt komt er voor de gemeente macro gezien hetzelfde bedrag binnen, maar dat geldt niet voor de individuele belastingbetaler. Degenen met een huurhuis gaan erop vooruit, de bezitters van een huis met lage waarde spelen quitte en de eigenaren van een huis met een gemiddelde of hogere waarde krijgen te maken met hogere woonlasten. De vraag waar de Raad zich dus nog over moet uitspreken is of je die lastenverhoging wilt voor huizenbezitters. Daarbij speelt de overweging wat het effect is op de bewegingen op de woningmarkt. De gemeente werkt hard aan maatregelen om de doorstroming op gang te houden.

Tenslotte over het bereik van het schot. Stel dat de Raad besluit tot een extra verhoging van de OZB. (De VVD is daar geen voorstander van maar heeft het niet alleen voor het zeggen) Moet je dat dan aan het winterfestijn besteden? Daar zijn misschien ook nog andere mogelijkheden voor te vinden. Gorinchem en de Gorcumers zouden in deze tijd meer gebaat zijn met investeringen om de economie een zet te geven, bestrijden van de jeugdwerkloosheid en genoemde maatregelen om de doorstroming op de huizenmarkt te stimuleren.

Trix van der Torren

fractievoorzitter VVD

advertentie
advertentie