‘Dit wordt zeker geen eiland’

7 juli 2009 om 00:00 Nieuws

Wethouder Jack Oostrum spreekt de toekomstige bewoners van Fort Ruigenhoek, de eerste bouwfase van Hoog Dalem, bemoedigend toe. Het is een feestelijke bijeenkomst op het bouwterrein naast de Spijkse Steeg waar onder een brandend hete zon met vereende krachten symbolisch de eerste paal voor de 26 koopwoningen wordt geslagen. De echte werkzaamheden starten in de vakantieperiode. Fort Ruigenhoek zal over een jaar worden opgeleverd.

Partijen slaan handen ineen voor nieuwbouw GORINCHEM - ,,U komt hier zeker niet op een eiland te wonen. We zullen doorgaan met bouwen tot alle 1400 huizen en voorzieningen hier staan. Gorinchem blijft groeien, misschien wel tot 40.000 inwoners.”

Stimuleringsfonds

In deze tijd van recessie en stagnerende woningmarkt weet niemand hoe snel de rest van Hoog Dalem gebouwd wordt. Sommige bouwprojecten, zoals Mollenburg, zijn immers volledig gestagneerd. Maar wethouder Jack Oostrum verzekert de toekomstige bewoners van Fort Ruigenhoek dat de partners er alles aan doen om de woningmarkt en daarmee bouwprojecten vlot te trekken. ,,Wij accepteren niet dat de markt en de bouw stil komen te liggen. Daarom hebben alle betrokken partijen in Gorinchem de handen ineengeslagen om de woningmarkt in beweging te krijgen en te houden, totdat iedereen een huis naar wens heeft.”

Het bijzondere is dat veel verschillende partijen hieraan hun steentje bijdragen: de gemeente, Poort6, ontwikkelaars, makelaars en banken. Er komt een soort stimuleringsfonds. Mensen die een nieuwbouwwoning willen kopen, krijgen de zekerheid dat hun oude woning wordt verkocht. Daar spannen de makelaars zich voor in. Mocht dat uiteindelijk niet succesvol zijn, dan kan de woning tijdelijk worden aangekocht. Deze kan dan bijvoorbeeld voor bepaalde tijd worden verhuurd en later weer op de markt worden gebracht. De maatregel zou eveneens moeten gelden voor de daaropvolgende woningen in de verkooprij. De exacte spelregels zullen in de zomer worden uitgewerkt.

De wethouder legde ook uit dat het de bedoeling blijft om gedifferentieerd te bouwen. ,,We bouwen waar vraag naar is,” aldus Oostrum.

Snel verder bouwen

Voor directeur Pim Bosch van Heijmans Vastgoed staat ook als een paal boven water dat de bouw in Hoog Dalem zeker door zal gaan.

,,We hebben deze grond dertien jaar geleden aangekocht,” vertelt Bosch. ,,Het laatste huis in Gorinchem-Oost werd in 1990 opgeleverd. We willen nu snel door. Het is een prachtig bouwplan, geïnspireerd op de Hollandse Waterlinie. Dankzij de unieke samenwerking die wij hier hebben, rekenen wij op succes. In Gorinchem-Oost is het goed investeren.”

advertentie
advertentie