Presentatie boek Martelaren van Gorcum tijdens Nationale Bedevaart

7 juli 2009 om 00:00 Nieuws

Mgr. Van Luyn en kardinaal Simonis nemen uitgave in ontvangst

Tijdens de Nationale Bedevaart te Brielle op zaterdag 11 juli a.s. presenteert Ben Hartmann zijn boek 'Martelaren van Gorcum'. Na de viering zal hij de eerste twee exemplaren overhandigen aan Mgr. A.H. van Luyn s.d.b. en kardinaal A.J. Simonis.

De bisschop is de hoofdcelebrant tijdens de Nationale Bedevaart. De bedevaart leidt naar het heiligdom van de heilige Martelaren van Gorcum aan het Rik in Brielle. De plaats is het bekendste bedevaartsoord in Zuid-Holland. In het jaar 1572 werden op deze plaats 19 rooms-katholieke geestelijken uit Gorcum (ook: Gorinchem) gemarteld en opgehangen omdat ze weigerden hun diepe geloof in de Eucharistie af te zweren. Ieder jaar trekt de bedevaart honderden bezoekers uit Nederland en omringende landen.

Relieken van de Martelaren van Gorcum uit de kapel van het bisschopshuis in Haarlem zijn geplaatst onder het nieuwe altaar van de Tiltenberg. Ben Hartmann: 'Ik ben in de historische bronnen over hun marteldood gedoken. Het standaardwerk over deze Martelaren werd in het begin van de zeventiende eeuw geschreven door Willem van Est, die familie was van een van de Martelaren. Het bleek mogelijk dit werk, dat destijds in het Latijn en in vertaling in zeventiende-eeuws Nederlands is gedrukt, opnieuw als facsimile te laten verschijnen. Het Nederlands van die tijd is met een beetje fantasie en uithoudingsvermogen trouwens nog steeds heel leesbaar. “

“Dezelfde Willem van Est schreef als jonge man in het jaar van de dood van zijn oom een brief, waarin hij in de kern het verhaal van de Martelaren van Gorcum vertelde. Het plan rijpte om dit bondige verhaal - een van de oudste bronnen over de dood van de Martelaren van Gorcum - te vertalen en zo uit te geven dat een breed publiek er gemakkelijk weer kennis van zou kunnen nemen. Daarom leek het goed om de historische omstandigheden toe te lichten en meer in te gaan op het katholieke geloof waarvoor de Martelaren van Gorcum zijn gedood. Bovendien bleek er prachtig beeldmateriaal te zijn dat nog nooit of niet eerder in kleur was uitgegeven en dat zeer geschikt is om het verhaal van de Marterlaren van Gorcum ook letterlijk in beeld te brengen. “, aldus Hartmann.

Ben Hartmann (* 1967) studeerde theologie en geschiedenis, en is als docent en staflid verbonden aan de opleidingen van de Tiltenberg in Vogelenzang. Daarnaast bereidt hij een proefschrift voor over de geschiedenis van de verering van de Martelaren van Gorcum.

Programma Nationale Bedevaart:

11.00 uur Eucharistieviering

13.15 uur Rozenkransgebed

14.00 uur Kruisweg

15.00 uur Vesperviering met processie en pelgrimszegen

Het boek is na de viering te verkrijgen (à € 19,90). Op verzoek signeert de auteur het boek ter plaatse.

Twee jaar geleden bracht het bisdom Rotterdam het stripboek 'De Tijdelijke Dood' uit, waarin striptekenaar Gerard de Sutter het verhaal van de 19 martelaren heeft weergegeven op eigentijdse wijze. Dit stripboek is bij het heiligdom te verkrijgen, en via de webwinkel van het bisdom Rotterdam.

In juli en augustus is het heiligdom dagelijks geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. Regelmatig vindt om 16.00 uur een Eucharistieviering plaats.

Bereikbaarheid van het heiligdom

Adres: Rik 5 (Hoek De Rik-Kloosterweg), Brielle-Tinte

EIGEN VERVOER: Rotterdam richting Europoort, borden Brielle volgen. Bij Brielle richting Tinte. Linksaf: GJ van den Boogerweg. Rechtsaf: De Rik. Beperkte parkeergelegenheid.

OPENBAAR VERVOER: Vanaf Rotterdam CS metro naar Spijkenisse Centrum. Connexxion-bus 103 naar Brielle, halte Rugge. Linksaf: GJ van den Boogerweg, rechtsaf: De Rik. Reistijd vanaf Rotterdam ca. een uur.

SPECIALE BUSDIENST: Vanaf Rotterdam CS. Vertrek om 10.00 uur vanaf het Kruisplein.

Opgave via 010 – 2815171.

advertentie
advertentie