‘Voor altijd verbonden met Kenia’

10 juli 2009 om 00:00 Nieuws

WOUDRICHEM - Schrijfster Mirjam van Roode heeft een bijzondere maand achter de rug. Op 4 juni werd haar debuut ‘De roep van de Mapori’ groots gepresenteerd in een boekhandel in Maastricht. De in Woudrichem opgegroeide Van Roode krijgt sindsdien veel lof over haar boek en dat heeft haar positief verrast. ,,Je bent een onbekende schrijfster en het boek ligt niet in iedere boekhandel voor het grijpen. Toch zijn er al heel veel mensen die het boek hebben gelezen en de reacties zijn zeer positief.” In ‘De roep van de Mapori’ vertelt Van Roode bevlogen over haar fascinatie voor Kenia, haar huwelijk met een Keniaan en de geboorte van haar kinderen in Afrika.

Door Bart Viveen

Het levensverhaal van Mirjam van Roode (42) is enorm fascinerend. Haar jeugd bracht ze door in Woudrichem, momenteel woont en werkt ze in Maastricht, maar haar hart ligt in Kenia. Het land waarmee ze altijd verbonden zal zijn. ,,De kleuren van Afrika, de vrolijkheid, het gevoel van vrijheid; Kenia geeft mij het gevoel van ‘thuiskomen’.” Zélfs toen de schrijfster anderhalf jaar geleden met haar twee kinderen tijdens een familiebezoek aan het Afrikaanse land vast kwam te zitten vanwege een dreigende burgeroorlog.

Wat zich eind 2007 afspeelde in Kenia heeft haar een onvergetelijke ervaring opgeleverd. Eenmaal terug in Nederland besloot ze deze gebeurtenis dan ook op papier te zetten. ,,Ik ging begin 2008 na mijn familiebezoek met gemengde gevoelens weer terug naar Nederland. Op mijn werk in Maastricht vertelde ik wat ik had meegemaakt. Mijn collega’s moedigden mij aan om op papier te zetten wat er was gebeurd en juist daarbij ook de mooie kant van Kenia te laten zien. Ik kwam uiteindelijk in contact met Uitgeverij Artemis. Zij waren erg enthousiast over het verhaal en de schrijfstijl”, vertelt Van Roode. “Aanvankelijk wilde ik alleen schrijven over de periode dat we vastzaten in Kenia, maar Uitgeverij Artemis was zo onder de indruk, dat ze mij aanspoorden ook over mijn voorgeschiedenis met Kenia te vertellen; ik had immers al zo’n twintig jaar ervaring met het land. Het is dan ook een soort autobiografie geworden.”

Tot haar achttiende woonde Van Roode in Woudrichem. Tijdens haar studie Fysische Geografie in Utrecht kreeg ze door middel van een stage de mogelijkheid om de wijde wereld in te trekken. Ze kwam voor een eerste stage van drie maanden terecht in Kenia, het land waarop ze sindsdien verliefd is. Anderhalf jaar later, in 1990, keerde ze terug voor een tweede stage van negen maanden. Ze beleefde het land nog intenser. Een grote rol hierin speelde haar latere echtgenoot Njenga, die zij ontmoette tijdens een safari. Toen haar stage erop zat, besloot Van Roode samen met Njenga terug te keren naar Nederland. ,,Voor Njenga was het leven in Nederland niet eenvoudig. Ik had zo weer een baan, maar voor hem lag dat iets anders. Dat maakte de situatie er niet makkelijker op.”

In 1992 kwam er een uitgelezen mogelijkheid om daar verandering in te brengen. In een krant stond een vacature van een internationaal onderzoeksinstituut voor een baan in Nairobi. ,,Dit was dé oplossing. We waren dolgelukkig toen we in 1993 emigreerden naar Kenia en daar beiden aan de slag konden. Het waren gouden jaren voor ons. Ik had een topbaan als onderzoeker, Njenga had een eigen toerismebureau, we hadden een mooi huis, kregen twee kinderen en ons sociale leven was heerlijk.” Toen de relatie tussen Van Roode en Njenga echter steeds moeizamer bleek te worden en haar werkcontract in 1998 afliep, keerden de schrijfster en haar kinderen met grote tegenzin terug naar Nederland.

Sindsdien gaat Van Roode ieder jaar met haar kinderen rond de kerst terug naar Kenia om hun familie te bezoeken. ,,Anderhalf jaar geleden ging dat dus bijna mis, toen het land zich door de verkiezingen bijna in een burgeroorlog stortte.” Deze zomer maakt Van Roode weer de reis naar Kenia. ,,Voor het eerst in de zomer én, belangrijker nog, voor de eerste keer sinds het voorval in december 2007. De dreiging van een burgeroorlog heeft toch zijn sporen nagelaten in het land. Ik ben benieuwd hoe het daar nu is. Het zal voor mij in ieder geval weer een gevoel zijn van thuiskomen.”

De roep van de Mapori van Mirjam van Roode is een uitgave van Uitgeverij Artemis & co. Het boek telt 285 pagina’s, het isbn-nummer is 978 90 472 0087 1 en kost € 18,95.

advertentie
advertentie