Sponsorpot Zomerfeest gevuld

4 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

,,Natuurlijk hebben we tijdens gesprekken wel gemerkt dat bedrijven het zwaar(der) hebben”, stelt Joost Schaap. ,,Sommige geven minder uit, andere haken zelfs af. Daardoor was het moeilijker om de benodigde financiën binnen te halen. Maar we zijn nu rond, met een kleine slag om de arm. Sommige bedrijven betalen pas kort voor, tijdens of na het feest en daarom kunnen we achteraf pas echt zeggen of alle kosten gedekt waren.” Stichting Zomerfeest Gorinchem wordt ieder jaar gedwongen Russische roulette te spelen. Op het moment dat de artiesten worden vastgelegd, is de sponsorpot verre van gevuld.

GORINCHEM - De organisatie van het Zomerfeest Gorinchem waagt ieder jaar bewust een gokje. De artiesten worden geboekt voordat de benodigde financiën in de knip zitten. In tijden van recessie lijkt het risico op een halfgevulde portemonnee groter, maar tevreden stelt woordvoerder Joost Schaap vast dat de begroting gehaald is. ,,Eén voordeel van deze economisch barre tijden: veel artiesten kunnen de hoofdprijs niet meer vragen.”

Schaap: ,,In januari worden de agenda’s al getrokken. Als je bepaalde bands dan niet vastlegt, vis je achter het net. Tijdens de onderhandelingen hebben we wel gemerkt dat de artiesten ook water bij de wijn (moeten) doen door de economische crisis. Artiesten uit de ‘eredivisie’, zoals Kane, kunnen echter wel blijven vragen wat ze willen.”

Schaap vervolgt: ,,De winnaars van de X-Factor en Idols daarentegen moeten een pas op de plaats maken. Veel festivals houden de hand immers op de knip.”

Daar is in Gorinchem geen sprake van. Het programma oogt spectaculair met artiesten als Kane, Racoon, Miss Montreal, Danny de Munk, Nick & Simon, Wolter Kroes, Jim en Kraak & Smaak. ,,We zijn zeer tevreden”, stelt Schaap. ,,Kane is de absolute trekpleister. En denk maar niet dat de onderhandelingen met zijn management eenvoudiger verliepen omdat Gorinchem toevallig zijn geboortestad is. Daar is Kane te groot voor geworden. Maar ook over de andere artiesten zijn we tevreden. Een veelzijdig programma. Nieuw is de programmering van de vrijdagavond. Die staat volledig in het teken van de dancemuziek.”

Vooruitkijkend naar de editie van 2010 durft Schaap nog geen voorspellingen te doen. ,,Of we dan last krijgen van de crisis, weet ik niet. We stellen ieder jaar een richtbudget vast en proberen daar naartoe te werken. Wel kijken we hoe we meer geld kunnen genereren. We kijken met bewondering naar Appelpop in Tiel, dat heel groot is geworden. Ze schijnen de horeca in eigen beheer te doen en een veel groter sponsorbudget te hebben. Dat komt ook doordat dit festival maar twee dagen duurt. Dan kun je alle artiesten in die twee dagen programmeren. Dit is, denk ik, geen optie voor ons. Ook vinden sommige mensen dat we het Zomerfeest naar Buiten de Waterpoort moeten verplaatsen. Een sympathiek idee, maar vooralsnog vinden wij dat het feest in de binnenstad thuishoort. De Groenmarkt is een perfecte locatie. De verhuizing vanaf de Grote Markt was een gouden zet.”

De Stad Gorinchem brengt volgende week een special over het Zomerfeest uit. Houdt u de krant en onze website www.stadgorinchem.nl in de gaten!

advertentie
advertentie