ZON straalt in Gorinchem

4 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Op initiatief van De Bazuin straalt het ZomerOrkest Nederland (ZON) zaterdag 8 augustus in Gorinchem. Vanaf 14.00 uur galmt de blaasmuziek op de Grote Markt. Het ZON doet naast Gorinchem onder meer Goes, Arnhem, Zeist en Meppel aan.

Doelstelling van ZON is de promotie van de blaasmuziek in Nederland. Op een informele manier laat het orkest zien hoe veelzijdig de blaasmuziek is. In korte broek en T-shirt worden de concerten gegeven op terrassen, in parken, op campings, braderieën of midden in een winkelcentrum. Het ZON is qua muziekstijl van alle markten thuis, van Barok tot Rock.

Het orkest bestaat ieder jaar uit een andere bezetting en wordt samengesteld uit vijftig jonge talentvolle muzikanten uit heel Nederland die in een korte tijd een uitdagend programma moeten instuderen. Dit gebeurt onder leiding van twee jonge enthousiaste dirigenten. Ook de dirigenten wisselen jaarlijks; dat wil zeggen: elke dirigent wordt voor twee jaar aangesteld, met elk jaar één nieuwkomer. Het ZON staat gedurende deze tournee onder de leiding van Dirk van de Weijer en Martijn Krijnen. Dirk van de Weijer stond vorig jaar ook al voor dit bijzondere orkest, Martijn Krijnen gaat dit jaar voor het eerst mee op tournee.

Evenals voorgaande jaren is een solist aangetrokken. Dit jaar is dat de 16-jarige hoornist Harry Stens uit Bennekom. Harry zit in de talentenklas van het Artez conservatorium in Arnhem en speelt onder andere bij het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest (NJHO).

Ook in 2009 heeft het ZON een compositieopdracht uitgezet die uitgevoerd zal worden door het orkest. Dit jaar is het werk afkomstig van Matthias van Nispen tot Pannerden, in 2002 deelnemer van het ZON.

Bezoek voor meer informatie de website www.zomerorkest.nl.

advertentie
advertentie