‘Eerlijk eten is helemaal in’

4 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

Maar nu gaat het dan toch door, gekoppeld aan het veel grotere culturele project Gorinchem Diversiteitstad, dat in september van start gaat en doorloopt tot in mei. ,,We wilden Lekker Gorcum in de Week van de Smaak in september houden, maar dat is niet gelukt. Het wordt nu de afsluiting van Gorinchem Diversiteitstad in mei volgend jaar. We zijn hier erg blij mee en alle deelnemers hebben nu meer tijd om het goed voor te bereiden.”

Tweedaags project ‘Lekker Gorcum’ op de Groenmarkt GORINCHEM - ,,Ja, het gaat door.” Gerard Broekman, initiatiefnemer van het project Lekker Gorcum van de stichting Bewust en Lekker Gorinchem, haalt opgelucht adem. Hij is al ruim een jaar bezig dit nieuwe evenement van de grond te krijgen, maar in tijd van bezuinigingen leek dit even niet meer te lukken.

Het uitgangspunt voor Lekker Gorcum is het uitdragen van een gezonde levensstijl, gekoppeld aan ambachtelijke streekproducten, biologische producten en gerechten van de verschillende culturen in Gorinchem en omgeving. Op de Groenmarkt wordt het tweedaagse evenement gehouden voor alle inwoners uit stad en streek. Scholen nemen deel in het kader van ‘Gezonde Regio’ en ook de Openbare Bibliotheek en het Gorcums Museum zullen hun steentjes bijdragen.

,,In Vlaanderen en steden als Middelburg en Woudrichem zijn goede ervaringen opgedaan met dit soort evenementen. Eerlijke streekproducten zijn enorm in opkomst,” vertelt Gerard Broekman. Kernwoorden van dit project zijn eerlijk, ambachtelijk, duurzaan, natuurlijk en divers. Zeker divers, want op zijn adressenlijst van mogelijke deelnemers staat maar liefst een vijftigtal bedrijven en instellingen uit de streek die kunnen deelnemen.

Het programma ziet er in grote lijnen als volgt uit. Scholen nemen deel met projecten. Basisscholen in het kader van Gezonde Regio in samenwerking met bijvoorbeeld GGD over gezonden voeding. Lyceum Oude Hoven werkt aan een wetenschappelijk benadering van eten. Andere deelnemers zijn de horecaopleidingen van het Merewade College en het Wellantcollege. Tijdens het tweedaags evenement wordt op de vrijdag een informatiemarkt op de Groenmarkt gehouden. Rondom staan tenten en kramen. Diverse organisatie zoals Stichting Nationaal Fonds tegen Kanker, het Ministerie van Volksgezondheid, Unicef, GGD kunnen deelnemen. Winkels kunnen er hun (kook)boeken presenteren, de Wereldwinkel fair trade producten. Op de zaterdag komt uiteraard een groot aantal bedrijven uit de regio om zich te presenteren en er komt een multiculturele markt.

,,We werken ook samen met de horeca. Die kan proeverijen organiseren. We willen de tenten en kramen rondom zo opstellen dat het geheel een open en uitnodigend karakter heeft, met in het midden voldoende ruimte voor terrassen,” vertelt Gerard verder. Verder zijn er tal van ideeën zoals een receptenwedstrijd en, last but not least, het eerste Gorcumse kookboek.

uDe organisatie doet bij dit alles een oproep aan mensen die willen deelnemen aan het project om zich te melden en er worden nog sponsors gezocht. Info bij Gerard Broekman, e-mail: gerard.broekman@planet.nl

advertentie
advertentie