Van iconen tot abstract werk

11 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

Anna Patrou is professioneel iconografe. Zij heeft haar opleiding gevolgd aan de kunstacademie in Athene met traditionele iconografie als specialisatie en zij werkte ruim tien jaar veelal in opdracht van Grieks orthodoxe kerken, iconen en muurschilderingen. ,,Dit werk is aan strenge regels gebonden. Als je daarvan afwijkt, dan is het geen echt icoon.”

Expositie van Anna Patrou en Anke Bras GORINCHEM - Zo verschillend als hun levensloop, zo verschillend is het werk van Anna Patrou en Anke Bras - van Oord. Toch hebben zij elkaar gevonden, vriendschap gesloten en openen zij morgen, woensdag 12 augustus, om 19.30 uur een gezamenlijke expositie in de Grote Kerk. De opening wordt verricht door dr. Kick Bras. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Sander Kerklaan.

Anna vertelt dat vroeger de monniken iconen maakten en regels, werkwijzen ontwikkelden. ,,Je moet alles zelf doen. Op hout een doek spannen en lijmen, zelf verf maken en pigmenten toevoegen om zo de goede kleuren te krijgen, alles volgens speciaal recept. Ik ben gewend om met de oude recepten te werken.”

Niet alleen het materiaal is volgens recept, ook de afbeeldingen, veelal bijbelse taferelen, worden volgens regels geschilderd. Zowel de compositie als de kleuren. Zo zal Maria altijd in een blauw gewaad worden afgebeeld, nooit in een andere kleur.

Wit licht

Tijdens vakanties in Nederland werd Anna getroffen door het zo andere licht in deze noordelijker streek. ,,Hier heb je wit licht. En al die verschillende tinten groen van bomen en grassen. Zo bijzonder.” Zij vestigde zich zeven jaar geleden definitief in Gorinchem en laat sindsdien haar creativiteit gaan in landschappen. Maar in opdracht schildert zij ook nog altijd iconen.

,,Bij iconen werk je heel precies, volgens regels maar ook op de millimeter. Zo leer je in het begin te werken. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen, tot dat je het kan. Dat is nodig om het later los te kunnen laten voor abstracter werk.” Dit geldt ook voor Anke Bras. Na een lange periode van figuratief aquarelleren, zij schildert al dertig jaar, ontdekte zij dat non-figuratief ook heel boeiend is.

Leren kijken

Anke Bras is in het dagelijks leven verpleegkundige, maar door het werk van haar man verhuisde zij meermalen naar andere plaatsen. ,,Het begon met een cursus toen we in Noord-Brabant woonden. Ik had helemaal geen talent hoor,” zegt zij zelf, ,,maar je kan veel leren. Leren kijken, naar licht, donker enzovoort. Ik ben er altijd mee bezig gebleven.” Anke Bras is altijd naast haar werk lessen blijven volgen. Nu schildert zij bij het open atelier van TOON en geeft zij zelf workshops.

,,In de loop der jaren is mijn man kunst ook erg boeiend gaan vinden. We bezoeken nu ieder weekend wel ergens een tentoonstelling en koppelen er een fijne fietstocht aan. En mijn man gebruikt nu kunst bij zijn werk, tijdens kerkdiensten of thematisch bijvoorbeeld met Pasen.

Het werk van Anke Bras heeft in de loop der jaren een enorme ontwikkeling ondergaan. Eerst werden vormen geabstraheerd en zo konden door een spel van licht, donker en kleur nieuwe werken ontstaan. Ook komen er andere technieken aan te pas, acrylverf en ‘gemengde technieken’ waarin naast verf, inkt of krijt ook gebruik wordt gemaakt van andere materialen zoals golfkarton.

De tentoonstelling is tot en met 13 september te zien. De openingstijden van de Grote Kerk zijn woensdags en zaterdags van 11.00 tot 16.30 uur. De eveneens vrij toegankelijke lunchconcerten worden 12, 19 en 26 augustus gehouden van 12.15 tot 13.00 uur.

advertentie
advertentie