Meneer Aart als inspiratiebron

25 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - ,,Ik zou de jeugd graag iets willen bieden aan zinvolle tijdsbesteding. Een sociaal gebeuren. Iets wat mogelijk een toegevoegde waarde heeft voor hun persoonlijke ontwikkeling. Ik wil de mensen laten weten dat daar ook mogelijkheden voor zijn.”

Aan het woord is Siebe de Vries. In het dagelijks leven houdt hij zich bezig met verschillende vormen van elektriciteit, maar zijn werkelijke ambitie ligt op het creatieve vlak. Het liefst wil hij dingen creëren die ‘je niet meer kan vergeten’. Zoals het maken van een voorstelling met zoveel mogelijk mensen, voor een groot publiek. De Vries is hiervoor op zoek naar mensen, die samen met hem die droom helpen omzetten in daden. ,,Het is een uitdaging de jeugd iets te bieden. Ik wil eigenlijk komen tot een breed platform voor jeugd, waarin zij hun toneel-, dans- en zangkunsten kwijt kunnen. Veel jeugdigen houden van muziek, van toneel, maar vaak is er een te hoge drempel om daadwerkelijk lid te worden van een muziek- of toneelgroep.”

,,Ik heb een groot vertrouwen in het individu, in de kwaliteit daarvan. Ik zie het script slechts als de strekking van het verhaal. In mijn voorstellingen wordt veel herschreven naar de groep toe. Door op die manier te werken, kan de jeugd de klik ervaren. De jeugd ervaart veel plezier door op het toneel zichzelf te kunnen zijn. Doordat ze die uitstraling hebben, wordt het publiek automatisch enthousiast. Het publiek is belangrijk. Dat moet van de voorstelling genieten. De voorstelling moet niet alleen maar leuk zijn, het moet juist ook iets moois zijn. Het moet inhoud en waarde hebben. Het moet boeiend en af en toe spectaculair zijn. In ieder optreden zoek ik naar de juiste balans.”

,,Het regisseren van een groot spektakel vind ik geweldig. Een musical is erg leuk om te doen, maar het regisseren van andere activiteiten zoals concerten, feestavonden, jubileumfeesten is ook mogelijk. Het vieren van bepaalde feestdagen in de binnenstad zou zeker op een meer ludieke manier kunnen gebeuren. Ik zie regelmatig voorstellingen en denk dan: mensen moeten niet zo gauw tevreden zijn. Er kan een veel leukere show van gemaakt worden.” Het liefst werkt De Vries met jeugd van 10 tot en met 21 jaar, omdat zij nog weinig ervaring hebben en ongerept zijn. Maar voor het werken met een grote groep volwassenen draait hij zijn hand ook niet om. Om dergelijke voorstellingen te kunnen realiseren is een breed platform nodig: mensen die er plezier in hebben iets moois voor de jeugd én voor een publiek op poten te zetten.

Met veel plezier kijkt hij nog naar Sesamstraat en vooral naar meneer Aart. ,,Hij zegt niet veel, maar heeft de kijkertjes volledig in de macht. Er ontstaat als het ware een chemische reactie.” Dat wil hij zelf ook bereiken in zijn voorstellingen. Onlangs heeft De Vries dit met leerlingen van de Regenboogschool nog weten te bereiken met de uitvoeringen van de musical Nizno in de Oosterbliek.

u Reageren kan op 06 23368681.

advertentie
advertentie