Stichting komt op voor belangen Heuffgebied

26 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

INGEZONDEN

Rob Kressner krijgt in uw krant van 13-1-2009 de ruimte om een foto van bovengenoemd gebied en steenfabriek te maken en daarbij een tekst te leveren. Op zich zijn wij blij met aandacht voor het gebied, alsook met de goede bedoelingen van de fotograaf en schrijver. Alleen is zijn verhaal grotendeels onjuist.

Laten we eerst aangeven wat wel klopt. Hij maakt terecht met foto en tekst duidelijk dat de schoonheid van het Heuffgebied in de regio onovertroffen is. Ook zijn lof op de schoonheid van de steenfabriek en zijn pleidooi voor behoud ervan steunen wij als stichting. Tot zover wat klopt. Maar tot op heden bestaan er, i.t.t. wat Kresner beweerd, nog geen definitieve bouwplannen voor het gebied, laat staan van plannen om de steenfabriek af te breken.

(In het betreffende artikel waar meneer Rienk Feddema naar refereert staat niet dat er definitieve bouwplannen zouden zijn. Er staat dat Rob Kreszner gehoord heeft dat er bouwplannen schijnen te zijn, red.)

De Stichting Vurense Uiterwaardennatuur i.o.(SVU) behartigt de belangen van de natuur in het Heuffgebied en in de daarnaast gelegen Hondswaard. Het Heuffgebied heet dus niet Hondswaard. Onze voorganger, de ATBH (actiegroep tegen bebouwing en voor behoud van Heuffnatuur) heeft in 2007, toen de eigenaar grote woningbouwplannen had, een handtekeningactie onder alle volwassen Vurenaren gehouden. 58% van de Vurenaren bleken tegen bebouwing van wilde Heuffnatuur te zijn, m.u.v. lintbebouwing langs de dijk. En vóór behoud van wilde Heuffnatuur.

De Vurenaren kunnen dit bepleiten omdat het gebied weliswaar particulier terrein is, maar de publieke bestemming heeft van natuurontwikkeling en recreatie. Zij het, om het ingewikkeld te maken, dat het gebied ook de aanwijzing van de regering en de gemeente heeft gekregen van de mogelijkheid van een experiment met aangepast bouwen. De Vurenaren en onze stichting zijn overigens niet alleen vanwege de schoonheid en het cultuur-historisch erfgoed voor natuurbehoud en lintbebouwing, maar ook vanwege de aanwezigheid van rijke flora en fauna.

In het gebied vliegen broeden ca 130 vogelsoorten, waarvan ca 40 op de rode lijst (waaronder de steenuil; ook zijn er vleermuizen in de steenfabriek), terwijl het 177 plantensoorten kent, ca 3,5 keer zoveel als het gemiddelde in een doorsnee uiterwaard. Kortom, allesbehalve een (grote) bouwlocatie

De gemeenteraad van Lingewaal heeft op basis van dit alles in oktober 2008 in een unanieme motie besloten onderzoek te verrichten naar de combinatie van natuurontwikkeling, recreatie en slechts beperkte woningbouw in het Heuffgebied. Maar goed, dit alles betreft nog steeds slechts de studiefase.

Aan Waalweelde - een interbeleidsinstituut van Rijkswaterstaat, Provincie en Dienst Landelijke Gebieden met als doel de ruimtelijke, economische en ecologische kwaliteit van het uiterwaardengebied van Lobith tot Gorinchem te verhogen en de veiligheid te verbeteren, rekening houdend met het Ruimte voor de rivierbeleid - is de schone taak toebedeeld deze studies te verrichten en het een en ander in goede banen te leiden.

Rienk Feddema, Vuren

advertentie
advertentie