Oppositie fluit college terug

26 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM – De drie oppositiepartijen CDA, SP en GroenLinks willen het college van B en W terugfluiten en hebben daarom voor het eerst in de Gorcumse geschiedenis een interpellatiedebat aangevraagd voor de raadsvergadering aanstaande donderdag. Het gaat hierbij om twee zogenoemde voorhangbesluiten van het college van B en W: de no-risk regeling voor de ‘woontrein’ om de woningmarkt te stimuleren en gemeentegarantie voor De Warme Hand BV voor aankoop en verbouwing van het pand Zusterstraat 19.

De oppositie is kwaad ,,omdat het college van B en W in beide gevallen de gemeenteraad heeft genegeerd. Midden in de zomervakantie worden de brieven over de besluiten verstuurd met het verzoek te reageren, maar vragen daarover zijn tot dusver niet beantwoord. De gemeenteraad krijgt zo niet de kans zich goed te informeren en te reageren. Ondertussen zijn de besluiten wel genomen. Zo hoort het niet ,” aldus de oppositiepartijen eensgezind.

Het is volgens hen een kwestie van bevoegdheden. Volgens de oppositie moet de gemeenteraad eerst beleid vaststellen. De uitvoering daarvan is dan in handen van het college van B en W. Er zijn daarom schriftelijke vragen gesteld: Op welk vastgesteld beleid baseert het college deze besluiten? En wanneer heeft de gemeenteraad dat dan besloten? Volgens de oppositie heeft de gemeenteraad deze besluiten nooit genomen, maar ligt de beslissingsbevoegdheid wel bij de raad.

Met het interpellatiedebat wil de oppositie bereiken dat ,,dit soort grote, ingrijpende projecten niet zomaar worden uitgevoerd.” In de zogenoemde no risk regeling kunnen inwoners die een nieuwbouwhuis willen kopen hun oude woning gegarandeerd voor 90 procent van de taxatiewaarde aan de gemeente verkopen. De gemeente wil zo de woningmarkt proberen vlot te trekken. De oude woningen worden eventueel via Poort6 verhuurd. Aan de regeling is echter geen limiet gesteld. ,,Makelaars zouden lijsten met gegadigden hebben. Dat is mooi,” zegt Cees van der Roest, ,,maar we weten niet om hoeveel huizen het maximaal kan gaan. Stel het zijn er honderd van gemiddeld twee ton dan is dat een investering van 20 miljoen. Dat worden dan veel dure huurwoningen, terwijl er juist vraag is naar goedkope. De gemeente kan ondertussen wel de rente betalen in deze tijd van bezuinigen. Nee, het is beter als de hele gemeenteraad eerst eens goed kijkt naar de voorstellen.”

Bij het besluit voor De Warme Hand staat de gemeente voor 1.3 miljoen garant voor een particulier project. Het pand Zusterstraat 19 zou door De Warme Hand BV aangekocht en verbouwd worden voor verhuur aan zorginstelling ‘huis Daetselaer’. Bij de gemeenteraad is niets bekend over deze BV of deze zorginstelling.

advertentie
advertentie