PvdA: Energie collectief inkopen

27 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

,,Het mes snijdt aan twee kanten,” licht Schefferlie toe. ,,Het is momenteel een moeilijke tijd. Op deze manier kunnen we ons minimabeleid verder gestalte geven en iets doen voor de mensen met lage inkomens en we doen iets voor het milieu.” Hij vindt dat de PvdA veel meer een groene partij moet worden en zoekt daarbij de samenwerking met GroenLinks. Ook neemt hij de gemeente Giessenlanden als voorbeeld, die op het gebied van duurzaam bouwen een prijs van het ministerie ontving.

Schefferlie heeft voorstel voor minima GORINCHEM – De PvdA in Gorinchem wil een ‘groene’ partij worden. Met de bezuinigingen in gedachte constateert fractieleider Pierre Schefferlie dat duurzaamheid en besparen hand in hand gaan. Daarom wil hij een aantal maatregelen treffen: Collectieve energie-inkoop voor minima, een spaarlampen-actie en voorlichting over zuinig omgaan met energie.

De collectieve inkoop van energie kan jaarlijks een besparing van 100 tot 200 euro per huishouding opleveren. Een vergelijkbaar project in Rotterdam blijkt goed te werken. ,,Het wordt gewoon aanbesteed bij de energie-leveranciers. En,” vervolgt Schefferlie, ,,de actie loopt via de RSD. Als er mensen zijn die moeite hebben hun energie-rekeningen te voldoen, kan dat eventueel via de RSD geregeld worden, net als bij de ziektekosten. Uiteraard op vrijwillige basis. Het is dan tevens een stukje bescherming van een kwetsbare groep.” De besparing wordt in december ,,een financieel lastige maand” uitgekeerd.

Hieraan gekoppeld wil de PvdA spaarlampen en ledverlichting promoten en voorlichting geven over hoe op energie bespaard kan worden. Het plan heeft nog geen handen en voeten. Schefferlie zoekt hiervoor de samenwerking met bijvoorbeeld Poort6.

In het kader van het energielabel toont de PvdA-voorman een hele lijst maatregelen die inwoners kunnen treffen. Radiatoren regelmatig ontluchten, aluminiumfolie achter de radiatoren, de koelkast niet kouder dan vier graden, een volle diepvriezer verbruikt minder dan een halfvolle, huisisolatie, de verwarming een graadje lager, de gordijnen op tijd dicht en de lichten, computer enzovoort uitschakelen. Tal van maatregelen die in menig huishouden nog geen vanzelfsprekendheid zijn.

,,De gemeente moet nu over de hele linie bezuinigen,” legt Schefferlie verder uit. ,,Niets wordt gespaard. Er is geen ruimte voor nieuw beleid, maar we willen de voorzieningen die we hebben wel in stand houden. Dat is een enorme opgave. Het vraagt veel creativiteit om een pas op de plaats te maken en dan toch iets extra’s te doen voor de mensen die het nu moeilijk hebben.”

Op het gebied van duurzaamheid wil de PvdA niet bezuinigen. ,,Als je duurzaam bouwt, levert dat zo veel op dat het uiteindelijk veel voordeliger is. Dit is een belangrijk aspect bij de nieuwe scholen en het gebouw Gildenplein bijvoorbeeld. Maar wij vinden dat alle bouwprogramma’s duurzaam moeten zijn. Ook bij renovaties. Neem nou bijvoorbeeld de Van Zomerenlaan. Die huizen zijn prachtig geworden en goed geïsoleerd. De energiekosten zijn nu veel lager dan in de oude huizen.”

advertentie
advertentie