Grote onzekerheden na 2010

27 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Het grootste probleem voor de beleidmakers zijn de onzekerheden voor de jaren tot 2013. De twee belangrijkste bronnen van inkomsten voor de gemeente zijn de rijksuitkering en de grondexploitatie. De uitkering van het rijk is voor 2010 1.6 miljoen lager. Dat is nu in de begroting verwerkt. Maar voor de jaren tot 2013 is geen enkele indicatie gegeven. Er worden bezuinigingen genoemd variërend van 2.5 tot 8 miljoen. ,,8 miljoen zou een regelrechte ramp zijn voor Gorinchem,” stelt wethouder Harmen Akkerman.

‘Het na-ijleffect van recessie zal jaren duren’ GORINCHEM - Het heeft dit keer extra veel inspanning gekost, maar het is de afdeling financiën toch gelukt voor 2010 een sluitende begroting op te stellen. Over de hele linie zal flink bezuinigd worden en de lasten voor de inwoners gaan omhoog. De OZB (onroerend zaakbelasting) met maar liefst tien procent, maar in de Gorcumse bundel worden de lasten voor riool en reiniging ter compensatie verlaagd, zodat de verhoging van het totale bundelbedrag in 2010 beperkt blijft.

De grondexploitatie was de afgelopen jaren een belangrijke bron van inkomsten voor de gemeente. De vele bouwprojecten brachten veel geld in het laatje, maar de bouw ligt nu al geruime tijd op z’n gat. Geen inkomsten daaruit dus, maar wel kosten. Er ligt voor 80 miljoen euro aan bouwgrond braak. Met de tijd tikt de rente almaar door. Niemand weet wanneer de woningmarkt en -bouw weer zullen aantrekken.

,,Somber?” vraagt Akkerman zich af, ,,ja, we zijn nu tevreden met deze begroting, maar als gemeente zijn we nog lang niet uit de problemen. De onzekerheid, niemand die het weet. Je loopt er als gemeente een paar jaar achteraan, dat is zeker. We kunnen eigenlijk alleen maar hopen op economische meevallers”. René Naaktgeboren, hoofd financiën, constateert dat de eerste klap nu pas, drie jaar na het begin van de kredietcrisis, bij de gemeente toeslaat. ,,Het na-ijleffect van de recessie nu kan nog jaren duren.”

Niet uitstellen

De Gorcumse gemeenteraad heeft er in het voorjaar in ieder geval niet voor gekozen om maatregelen, bezuinigingen en stimuleringen, uit te stellen tot na de verkiezingen in maart 2010, maar om liefst zo snel mogelijk in te grijpen. Akkerman vindt dat een goede zaak, omdat de gevolgen van uitstel aanzienlijk kunnen zijn. ,,De raad loopt er niet voor weg, maar neemt de pijn voor de verkiezingen. 5 november besluit de raad tot welke hoogte maatregelen worden getroffen.

In de voorstellen wordt een aantal investeringen uitgesteld, zoals de bouw van bredescholen. In Hoog Dalem is dat logisch, want daar zijn nog geen woningen. De scholen voor Lingewijk-Noord (1.2 miljoen) en Stalkaarsen (1.8 miljoen) worden een jaar uitgesteld naar 2011/2012. Maar vervanging/restauratie van de Lange Brug (1.1 miljoen) wordt een jaar naar voren gehaald naar 2011. ,,Zo’n investering heeft met veiligheid van de techniek te maken. En er wordt overwogen om de brug dan meteen te verbreden. Dus ook de verkeersveiligheid is daarmee in het geding,” legt Akkerman uit.

Groslijst

En dan is er de bezuinigingslijst ‘Alle hens aan dek’. De gemeente is daarbij uitgegaan van 2.5 miljoen bezuiniging uit het gemeentefonds. Nu die 1.6 miljoen blijkt te zijn voor 2010 kan de gemeenteraad keuzes maken. In de lijst maatregelen wordt niets en niemand ontzien. Toch wil Akkerman niet van de kaasschaafmethode spreken, ,,want er zijn keuzemogelijkheden.”

Op de groslijst dragen ambtenaren van alle afdelingen van alles en nog wat aan. Bijvoorbeeld voortaan kleinere bomen planten in plaats van grote. Maar minder onderhoud aan sportvelden en speelplaatsen wijst het college van B en W bijvoorbeeld af.

Ook worden nieuwe bronnen van inkomsten genoemd zoals een hogere huurprijs voor terrassen en leges voor in behandeling nemen van terrasvergunning en exploitatievergunning.

Op Evenementen wordt niet bezuinigd, maar 67.000 extra geïnvesteerd. Het college vindt festivals en markten belangrijk voor de stad en geeft daarmee het signaal aan het bedrijfsleven af om vooral te blijven investeren.

De parkeertarieven worden wel verhoogd: 5 tot 10 procent.

advertentie
advertentie