Kamerleden: ‘Veel ontwikkelingen Giessenlanden’

29 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

HOORNAAR - ,,Ik ben onder de indruk van hoe mooi het hier is”, waren de woorden van PvdA-Kamerlid Roos Vermeij aan het einde van het werkbezoek aan Giessenlanden. ChristenUnie Kamerlid Esmee Wiegman-van Meppelen Scheppink voegde hier aan toe: ,,Wel vallen mij de vele ontwikkelingen die in dit kleine gebied plaatsvinden op: verbreding A27, aanleg Gorinchem-Noord en mogelijk spoorlijn Utrecht- Breda.”

Beide Kamerleden, actief op de gebieden van ruimtelijke ontwikkeling en verkeer, waren afgelopen vrijdag op uitnodiging van de lokale afdelingen PvdA en ChristenUnie op werkbezoek in Giessenlanden. In gezelschap van de wethouders Hans Freije en Berend Buddingh’ en de fractievoorzitters Adrie Beumken en Jan Verspuij kregen ze uitvoerig uitleg over de ontwikkelingen in het gebied ten noorden van de A15.

De vestiging van een zeecontainerhaven in Alblasserdam riep veel vragen op bij beide Kamerleden. Slechts een verbeterde aansluiting op de N3 achtten zij onvoldoende voor een verantwoorde afwikkeling van het verkeer. Het onderwerp kwam aan de orde tijdens de bespreking van de verbreding van de A27 en de noodzaak om ook de A15 aan te pakken. Dat 200.000 zeecontainers vervolgens over de weg verder worden vervoerd, en niet via de Betuwespoorlijn, vonden de Kamerleden op zijn minst vreemd.

Vlakbij de locatie van het toekomstige bedrijventerrein Gorinchem-Noord gaven beide Kamerleden aan waar het tegenwoordig om gaat. ,,Ruimtelijke Ordening vraagt om een brede aanpak zonder snelheid te verliezen. Milieu-aspecten, verkeersgevolgen, landelijke inpassing, overleg met regio. Het moet niet na elkaar, maar in een totale visie. Daarbij moet je niet bang zijn om een vastgelegde ontwikkeling toch te heroverwegen, als daar voldoende redenen voor zijn. Het gaat om eerlijke politiek.”

De wethouders Freije en Buddingh’ leiden de Kamerleden rond in Giessenlanden.

advertentie
advertentie