Richèl danst in De Nieuwe Doelen

29 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM – De achttienjarige Richèl Wieles volgt de HBO dansopleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij krijgt al les vanaf zijn zesde en treedt dinsdagavond 11 november samen met zijn medestudenten op in ‘Holland Dance on Tour’, een voorstelling van het Nederlands Dans Theater. Plaats van handeling is Schouwburg De Nieuwe Doelen. Een dag eerder danst hij mee in de Galavoorstelling van het Dansersfonds ‘79 die traditiegetrouw door een aantal leden van de Koninklijke familie wordt bezocht. In zijn ouderlijk huis in de Schimmelpennincklaan 66 praten we met Richèl en zijn moeder Els

Door Ria Scholten

Naast Den Haag kent ons land twee andere grote dansopleidingen in Amsterdam en Rotterdam. Het Nederlands Dans Theater dat dit jaar vijftig jaar bestaat heeft de drie opleidingen benaderd met de vraag of zij een aantal studenten willen laten deelnemen aan de jubileumtoer die een groot aantal plaatsen in Nederland aandoet. ,,We komen allemaal een of meerdere keren aan de beurt en het is heel leuk dat ik juist in de voorstelling De Nieuwe Doelen mag meedansen”, aldus Richèl. ,,We zijn hard aan het repeteren onder leiding van onze vaste docenten en in de danswereld bekende namen als Hans van Maanen en Jiri Kylian."

Je hebt gekozen voor klassiek ballet. Hoe is het allemaal begonnen? ,,Het begon allemaal in de Van Rappardhal waar Gerda van Ooyen les gaf in klassiek ballet”, vertelt moeder Els. ,,Het leek onze dochter Samyre wel leuk om te gaan dansen en daarom waren we uitgenodigd om tijdens het lesuur een kijkje te komen nemen. Om praktische redenen nam ik Richèl even mee en hij vond het allemaal prachtig. Eind van het liedje was dat broer (6) en zus (7) samen op balletles gingen.”

Nadat de lesuren naar Leerdam en Sliedrecht waren verplaatst brak voor Els een drukke periode aan. De kinderen volgden namelijk lessen op beide locaties omdat ze dansen gewoon heel erg leuk vonden. Op een goede dag werd Richèl door Gerda meegenomen naar een leerlingendag in het Koninklijk Conservatorium. ,,Ze vroegen meteen of ik nog eens terug wilde komen”, kan hij zich nog goed herinneren. ,,Al snel daarna heb ik auditie gedaan en mocht ik op de zaterdagochtenden meedoen met de oriëntatielessen voor kinderen uit groep 5 en 6 van het basisonderwijs. Na weer een auditie en verschillende keuringen werd ik daarna toegelaten tot de School voor Jong Talent die bedoeld is voor leerlingen uit groep 7 en 8 en het voorgezet onderwijs.”

Dansvirus

Tot opluchting van Richèl hoeft hij zich nu alleen nog met dans bezig te houden. ,,De voornaamste onderdelen van de opleiding zijn klassiek ballet, moderne dans en pas de deux- en krachttraining. Voor ballet heb je naast souplesse ook heel veel kracht nodig”, vertelt hij. Waar de fascinatie voor klassiek ballet vandaan komt kan Richèl niet verklaren. Ook voor zijn moeder is het een raadsel, temeer omdat ook zus Samyre en broer Chamon met het ‘dansvirus’ zijn besmet.

Het Haagse lesjaar 2009-2010 telt zeven mannelijke en zeven vrouwelijke studenten die het merendeel van de lessen gezamenlijk volgen. In bepaalde onderdelen worden apart lesgegeven. De meisjes leren op spitzen dansen terwijl de jongens zich toeleggen op bewegingen als springen en draaien of een combinatie daarvan. Over anderhalf jaar hoopt Richèl de opleiding succesvol af te ronden. En dan? ,,Het laatste jaar krijgen we alle ruimte om audities te doen in Nederland, maar ook in andere landen. Natuurlijk hopen we allemaal op een contract. Door de economische crisis hebben veel gezelschappen het moeilijker dan een aantal jaren geleden. De overheid laat de subsidiekraan wat minder hard lopen, maar ook de theatervoorstellingen trekken minder bezoekers. Ik hoop wel dat veel mensen onze voorstelling in De Nieuwe Doelen komen bezoeken. Kaarten zijn bij de schouwburg verkrijgbaar. Het aanvangstijdstip is 20.15 uur.”

Voor maandag 9 november staat de tweejaarlijkse galavoorstelling van het Dansersfonds ‘79 op het programma. Hieraan doen dansgezelschappen uit de hele wereld mee. Het fonds is in het leven geroepen door het bekende dansersechtpaar Alexandra Radius en Han Ebbelaar ter ondersteuning en stimulering van de danskunst en het ballet in het algemeen en van veelbelovende jonge dansers in het bijzonder. Studenten van het Koninklijk Conservatorium dansen het stuk ‘Amuse’ en ook voor Richèl is daarin een rol weggelegd. Plankenkoorts? ,,Zeker weten, maar als ik eenmaal aan het dansen ben gaat het snel over.”

advertentie
advertentie