Ruimte voor de Rivier als voorbeeld voor uitvoering Deltaprogramma

29 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Het succes van het project Ruimte voor de Rivier is voor een groot deel te danken aan de betrokkenheid van lokale bestuurders. Dit kwam duidelijk naar voren tijdens de eerste bestuurlijke conferentie van Ruimte voor de Rivier op 28 oktober. Bestuurders, betrokken bij de planvorming en uitvoering van de 40 maatregelen van het programma Ruimte voor de Rivier, kwamen bijeen om kennis te delen en ervaringen uit te wisselen.

De samenwerking binnen Ruimte voor de Rivier is een belangrijke inspiratiebron voor het Deltaprogramma dat op initiatief van staatssecretaris Huizinga wordt opgezet om Nederland ook op de lange termijn veilig en leefbaar te houden.

Directeur-generaal Water, Annemieke Nijhof vertelde dat het succes van Ruimte voor de Rivier vooral ligt in het feit dat de lokale DNA van het gebied gebruikt wordt. “Dankzij de bestuurlijke samenwerking met partners in de regio is Ruimte voor de Rivier is nu al een succes. Samenwerking met de regio gaat ook bij het Deltaprogramma een belangrijke rol spelen”, aldus Nijhof.

Programmadirecteur Ingwer de Boer gaf aan dat het zeker niet altijd makkelijk is voor bestuurders om gedragenheid te krijgen bij de lokale bevolking als er ingrijpende maatregelen genomen moeten worden. De Boer: ”Ondanks dat het niet altijd makkelijk is, hebben we de afgelopen jaren gemerkt dat de bevolking in de regio graag meedenkt over de plannen. Deze betrokkenheid is onmisbaar en de plannen worden daardoor zelfs vaak beter.” De eerste projecten van Ruimte voor de Rivier zijn al in uitvoering. In 2015 moeten alle projecten klaar zijn.

In de afgelopen eeuwen hebben de rivieren steeds minder ruimte gekregen. De rivieren liggen ingeklemd tussen hoge dijken, terwijl het land daarachter juist lager is komen te liggen. Als een overstroming zou plaatsvinden, kunnen de economische en emotionele gevolgen groot zijn. Het kabinet heeft daarom een pakket maatregelen vastgesteld dat de rivieren meer ruimte geeft: het programma Ruimte voor de Rivier. Hiermee krijgt het Nederlandse rivierengebied uiterlijk in 2015 een betere bescherming tegen hoogwater. Tegelijkertijd wordt het rivierengebied aantrekkelijker gemaakt.

www.ruimtevoorderivier.nl

www.verkeerenwaterstaat.nl/onderwerpen/water/water_en_toekomst/deltaprogramma

advertentie
advertentie