Schrijfster Naima El Bezaz te gast bij Woerkums Literair Café

30 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

WOUDRICHEM - Schrijfster en filmactrice Naima El Bezaz (Marokko, 1974) is vrijdag 13 november te gast in het Woerkums Literair Café. Ze verhuisde op haar vierde naar Nederland. Yvonne Kroonenberg stimuleerde haar om te gaan schrijven. Naima El Bezaz debuteerde in 1995 met ‘De weg naar het noorden’, een roman die populair werd bij middelbare scholieren. De verhalenbundel ‘Minnares van de duivel’ verscheen in 2002. Naima El Bezaz gaf hierin ongezouten haar mening over religie, seks en maatschappij.

De controversiële roman ‘De verstotene’ (2006) gaat over een vrouw die de islam verstikkend vindt. Naima El Bezaz werd zo bedreigd dat ze depressief raakte. Vorig jaar verscheen ‘Het gelukssyndroom’, een boek vol autobiografische elementen. Een roman vooral over volwassen worden tussen twee culturen.

Naima El Bezaz schreef een paar opmerkelijke artikelen voor NRC Handelsblad. ‘Laat moslimmannen een hoofddoek dragen’, leidde tot een storm van reacties. In ‘Marokkaanse vrouw moet niet te vroeg juichen’ beschreef ze de maatregelen van koning Mohammed V1 om de positie van de vrouw te verbeteren.

Naima El Bezaz speelde ook in vier films. Ze begint in de Teerkamer om 20.30 uur, toegangsprijs 10 euro. De eerste tien bezoekers uit Gorcum, waar een grote Marokkaanse gemeenschap woont, die met de watertaxi komen hebben gratis toegang.

advertentie
advertentie