‘We Want More!’ grote reünie

1 december 2009 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Het ‘We Want More!’ Popfestival afgelopen weekeinde in schouwburg de Nieuwe Doelen had alles weg van een grote reünie voor popmusici en alles en iedereen uit de Gorcumse popscene van de afgelopen vijftig jaar.

Tal van bands kregen op het podium kans hun creatieve uitingen nog eens ten gehore te brengen, of om met nieuw repertoire op de proppen te komen. Aan het einde van het tweedaagse festival reikte wethouder Jack Oostrum het ‘We Want More!’ 50 jaar popmuziek in Gorinchem boek uit, met cd. Want wat is nu een boek over muziek als de bijzonderheden niet te beluisteren zijn.

,,Muziek moet je beleven,” benadrukte de wethouder, zelf liefhebber van popmuziek, zaterdagmiddag bij de opening van het festival al. Dit vond plaats in het Gorcums Museum, waar de gelijknamige tentoonstelling tot 7 februari te zien (en te horen) zal zijn.

Directeur Rob Kreszner van het Gorcums Museum legde uit dat het hele ‘We Want More!’-project een initiatief is van de jubilerende historische vereniging Oud-Gorcum in samenwerking met het stadsarchief en talloze bekenden uit de popscene. Zij leverden veelal het materiaal voor de tentoonstelling, waaruit overigens blijkt dat Gorinchem trots kan zijn op haar rijke popgeschiedenis.

Kenners als Piet Augustijn, Aart Roza en Jos Walraven schreven talloze mooie interviews voor het boek, maar brachten ook van alles mee voor de tentoonstelling op de derde verdieping van het museum. Veel informatie over het florerende jongerencentrum Moksha, mooie en grappige foto’s, krantenpagina’s, instrumenten van toen en nu, kostuums enzovoort. Ook staat er een echte ouderwetse jukebox waar bezoekers een verzoeknummer kunnen kiezen. Bijzonder is het openhartige interview met Ron Krop dat hier op een televisiescherm te zien is. Hij rolt ‘als een rode draad’ door de Gorcumse popgeschiedenis. Zo velen zijn door hem geïnspireerd of kregen net dat duwtje dat nodig was.

,,Als we maar spelen,” zegt hij. ,,Muziek maken is het mooiste dat er is. Dat komt uit je hart. Veel belangrijker dan geld of zo.”

advertentie
advertentie